Sandžački Bošnjaci i referendum u Crnoj Gori

Poslednji rezultati referenduma o državno-pravnom statusu Crne Gore nedvosmisleno su pokazali naličje politike koju je međunarodna zajednica u poslednjih desetak godina vodila prema Bošnjacima koji žive u Sandžaku. Projekat nezavisne Crne Gore i nedavanje prava sandžačkim bošnjacima da žive u cjelovitom Sandžaku je zasigurno jedan veliki međunarodni projekat koji je marginalizacijom i neinteresovanjem za ostvarivanjem elementarnih ljudskih prava sandžačkih Bošnjaka doveo do toga da Bošnjaci danas žive u tri različita političko-pravna i obrazovna sistema što predstavlja veliku opasnost da Bošnjačka nacija tako rascjepkana potpuno nestane.

Položaj Sandžaka u SCG

Kada je Međunarodna krizna grupa objavila svoj izvještaj samo za Sjeverni dio Sandžaka, odnosno, kako u dokumentu stoji, Srpski Sandžak, već tada je bilo jasno da međunarodnoj zajednici nije bilo stalo do očuvanja zajedničke države a samim tim i cjelovitog Sandžaka koji bi Bošnjacima omogućio da žive nerascjepkani.

Međunarodna zajednica je, stiče se utisak, svjesno žrtvovala Bošnjake postavljanjem granice kroz Sandžak i prepuštajući ih na milost i nemilost režimu u Podgorici.Bošnjaci u Crnoj Gori su devet godina bili pod staklenim zvonom, njima su servirane informacije od strane crnogorskih medija koje idu u korist otcepljenja Crne Gore i nakon raznih pritisaka, prijetnji, represije pa sve do ucjena radnim mjestom i potkupljivanjem, obezglavljeni Bošnjaci u Crnoj Gori su postali jeftina glasačka mašinerija koja ne traži ništa sem prava na vazduh.

Crnogorski mediji su bili i da danas su zatvoreni za zvanične stavove Bošnjačkog nacionalnog vijeća kao najvećeg predstavničkog tijela Bošnjaka i ostalih najvažnijih bošnjačkih institucija koje se bave pitanjima rješenja statusa Bošnjaka. Takvo stanje potpune medijske izolacije Bošnjaka bilo je i uoči popisa stanovništva u Crnoj Gori 2002.godine kada je crnogorski režim u Podgorici potpomognut medijima čak i jedan dio Bošnjaka ubijedio da nisu Bošnjaci već Muslimani tako da su od jednog, bošnjačkog naroda, u Crnoj Gori nastala dva. Kao rezultat svega ovoga danas imamo ovakav rezultat referenduma u Crnoj Gori koji je bošnjački narod, nakon BIH podjelio na još dva dijela a bošnjačku naciju osudio da razvija trojne nacionalne institucije i obrazovne sisteme u tri različita političko-pravna sistema što bi bio prevelik zalogaj i za mnogo razvijenije, bogatije i brojnije svjetske narode.

Bosna i Hercegovina

Bošnjaci su autohton evropski narod ali je, čini nam se taj narod ni kriv ni dužan postao žrtva 11. septembra i aktuelne svjetske antimuslimanske kampanje. Međunarodna zajednica se krajnje bahato, neodgovorno i zlonamjerno ponijela prema sandžačkim Bošnjacima i nije pokazala ni malo interesovanja za rješavanje njihovog statusa. Kao prilog svemu ovome stoji činjenica da je međunarodna zajednica uložila milione dolara u Crnu Goru a da istu nikada nije uslovila poštivanjem prava Bošnjaka. Crnogorski režim je svo vrijeme odbijao da prizna bošnjacima osnovna prava na jezik, obrazovanje, informisanje na maternjem jeziku i čitav set drugih prava na koja Bošnjaci imaju pravo prema svim međunarodnim zakonima, poveljama i sporazumima.

Nazim Ličina, glavni i odgovorni urednik sajta www.bnv.org.yu

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.