Sandžački književni susreti – SAKS 2010.

Prvoga dana SAKS-a, 20. novembra, svojim književnim radovima, osim dobitnika “Pera Ćamila Sijarića” – Asmira Kujovića i Zaima Azemovića, prisutnima su se predstavili i književnici Hadžem Hajdarević iz Sarajeva, Danica Vukićević iz Beograda, Faruk Šehić iz Sarajeva, Braho Adrović iz Berana, Mirsad Sijarić iz Sarajeva i Selman Ljačević iz Tuzi. Prvi dio književnih susreta realizovan je u prostorijama Bošnjačkog nacionalnog vijeća, dok je drugi dio SAKS-a održan sutradan, 21. novembra, u Gradskoj biblioteci „Dositelj Obradović“, a učesnici su bili: Nenad Milošević iz Beograda, Duško Novaković također iz Beograda (rođen u Podgorici), Rebeka Čilović iz Berana i pisci iz Novog Pazara: Hajro Ikić, Enes Dazdarević, Izeta Alomerović-Radetinac i Samir Hanuša. Ovom prilikom predstavljamo učesnike petih Sandžačkih susreta kroz njihove kraće biografije i biobibliografije, kao i poeziju s kojom su se predstavili u dvije književne večeri.

Zaim Hadžisalihović
koordinator u Bošnjačkom nacionalnom vijeću

Ja se taman opustio i uživio se sa ovim plemenitim ljudima; svi su različiti, a svi isti -pjesnici, naši učitelji filozifije življenja. I oni za koje bi naš narod rekao ters – namćor, osobenjak, i oni za koje bi naš narod rekao boemi – slobodni, preslobodni, svi nas oni uče nečemu. Oni koji su povučeni u sebe podsjećaju nas da i mi ponekad trebamo biti smjerni, da budemo suzdržani. Oni za koje bismo rekli boemi podsjećaju nas na radost življenja. Moramo sebe ponekad osloboditi unutarnjih pritisaka. Sve smo to mogli i tokom ovih i prethodnih Sandžačkih književnih susreta naučiti od nama dragih ljudi – književnika sa prostora bivše Jugoslavije. U ovom trenutku, kada smo priveli pete jubilarne Sandžačke književne susrete kraju, ja ću našoj publici, a i našim gostima, obećati da naš impe rativ za buduće –šeste književne susrete – obja vimo Antologiju pjesnika učesnika Sandžačkih knji ževnih susreta, a njih u proteklih pet godina nije bio mali broj – preko sto književnika je uzelo učešća na ovoj manifestaciji.
Hvala im što su udostojili organizatora – BNV, Novi Pazar i Sandžak“ – kazao je Zaim Hadžisalihović, koordinator za kulturu pri BNV, na kraju manifestacije, ujedno zatvorivši pete Sandžačke književne susrete – SAKS 2010.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.