Saopćenje za javnost

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin uputio je pismo predsjedniku Vlade Srbije Aleksandru Vučiću u kojem traži hitan sastanak članova predsjedništva Bošnjačkog nacionalnog vijeća i predsjednika Vlade.
U pismu je posebno istaknuto da Bošnjačko nacionalno vijeće, kao organ manjinske samouprave u Republici Srbiji konstatuje da je položaj Bošnjaka u Srbiji težak i neprihvatljiv.
Državni organi Republike Srbije, kršeći Ustav, zakon, opšte prihvaćena pravila Međunarodnog prava i nepostupanjem po zvaničnim zahtjevima Bošnjačkog nacionalnog vijeća dodatno otežavaju ionako težak položaj Bošnjaka.
Zabrinjava činjenica da ovakvim stavom se podstiče i negiranje ovlašćenja Bošnjačkog nacionalnog vijeća koja su propisana Ustavom i zakonima Republike Srbije.
Legitimni i legalno izabrani predstavnici Bošnjaka i najviši državni funkcioneri u Republici Srbiji dijalogom moraju doći do rješenja kako bi se Bošnjacima obezbijedilo ostvarivanje prava ali i riješila sva otvorena pitanja čime bi se vratilo povjerenje Bošnjaka u državne organe, zaključeno je u pismu.
Bošnjačko nacionalno vijeće se nada da će predsjednik Vlade Vučić prihvatiti poziv jer je neophodno započeti razgovore u cilju rješavanja navedenih problema.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.