Saopćenje za javnost

Povodom sramne i orkestrirane medijske kampanje usmjerene protiv Bošnjaka Sandžaka, Bošnjačkog nacionalnog vijeća i predsjednika Vijeća dr. Sulejmana Ugljanina, od strane srpskih medija bliskih vladajućem režimu, Bošnjačko nacionalno vijeće obratilo se pismom svim međunarodnim institucijama, organizacijama i diplomatskim predstavništvima u Srbiji, Zaštitniku građana i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti.

U pismu se između ostalog kaže:

Upoznati ste da je u prethodnih nekoliko dana predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin bio meta neprofesionalnog, nacionalističkog i tendecioznog novinarskog izvještavanja većine srpskih medija u vezi njegovih izjava koje su date povodom obilježavanja dana od posebnog značaja za Bošnjake u Sandžaku i Srbiji.

Name, u svojim dnevnim izdanjima od 26. do 29.10.2015. novine „Blic“, „Pravda“, „Kurir“, Radio televizija Srbije, kao i mnogi drugi štampani i elektronski mediji u Srbiji su na tendeciozan i neprofesionalan način izvještavajući o izjavama predsjednika BNV-a, širili mržnju, nacionalizam i diskriminaciju prema Bošnjacima koji žive u Republici Srbiji.  Povodom ovakvog izvještavanja medija, nisu reagovali nadležni organi Republike Srbije, REM (Regulatorno telo za elektronske medije), kao ni udruženja novinara.

Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje ovakav način pisanja medija o Bošnjacima i izražava zabrinutost zbog sve većeg porasta mržnje i nacionalizma uopšte u Srbiji, a posebno u pogledu javnog informisanja. Podsjećamo da je članom 75. Zakona o javnom informisanju i medija zabranjeno širenje ideja, mišljenja, odnosno informacija kojima se podstiče diskriminacija, mržnja protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja nekoj rasi, vjeri ili naciji.

Takođe napominjemo da je pravo na autonomiju, regionalizam i federalizam jedna od tekovina moderne demokratije i težnja nacionalnih manjina za ostvarivanje ovih prava predstavlja legitiman i legalan način učestvovanja nacionalnih manjina u političkom životu Republike Srbije. U mnogim rezolucijama i dokumentima Saveta Evrope je potvrđeno pravo nacionalnih manjina da učestvuju u javnom dijalogu u rješavanju državnih problema. Štaviše, prema stavovima Saveta Evrope, suštinu demokratije predstavlja mogućnost predlaganja i razmatranja raznih političkih programa, čak i onih koji dovode u pitanje način na koji je država trenutno organizovana.

Ističemo da je povjerenje Bošnjaka Sandžaka u institucije, a time i medije Republike Srbije, dodatno narušeno jer Republika Srbija nije uložila nikakav napor da se izgradi povjerenje i međunacionalni odnosi narušeni izvršenim genocidom nad Bošnjacima za koji je Republika Srbija presudom međunarodnog suda u Hagu oglašena odgovornom, masovnim kršenjem ljudskih prava u Sandžaku tokom 90-tih godina, i diskriminacijom Bošnjaka koja je još uvek prisutna u pojedinim sferama javnog života.

Bošnjačko nacionalno vijeće zahtjeva da, u skladu sa vašim ovlašćenjima,  preduzmete sve mjere kako bi se ovakav neprofesionalan i huškački odnos medija prema institucijama Bošnjaka u Republici Srbiji i njihovim legitimnim predstavnicima sankcionisao, i time doprinesete izgradnji nezavisnog i objektivnog novinarstva u Srbiji ali i otvorenog i demokratskog društva u kome su svi građani bez obzira na nacionalnu, političku i svaku drugu pripadnost ravnopravni.“

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.