SAOPĆENJE ZA JAVNOST

Bošnjačko nacionalno vijeće uputilo je dopis Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja za hitno rješavanje prekonormnog rada i angažovanja predmetnih nastavnika za izvođenje nastave srpskog kao nematernjeg jezika

Bošnjačkom nacionalnom vijeću obratio se veliki broj nastavnika razredne nastave koji rade u nastavi na bosanskom jeziku sa zahtjevom za hitno rješavanje prekonormnog rada, u cilju poboljšanja i unapređenja nastave na maternjem jeziku.

Dopisom je traženo od Ministarstva prosvjete da postupi u skladu sa članom 34. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i dostavi uputstvo direktorima osnovnih škola o rješavanju prekonormnog rada nastavnika u nastavi na bosanskom jeziku u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

Također, povodom rješavanja prekonormnog rada nastavnika i angažovanja predmetnih nastavnika za izvođenje srpskog kao nematernjeg jezika Vijeće je uputilo dopis i direktorima osnovnih škola iz Novog Pazara, Tutina i Sjenice uz dodatnu molbu da se i oni obrate Ministarstvu sa zahtjevom za dostavljanje uputstva za rješavanje navedenog problema.

Dopis upućen ministru prosvjete prenosimo u cjelosti.

“Poštovani ministre Šarčeviću,

Cjelokupna nastava na bosanskom jeziku u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici izvodi se od septembra 2013. godine u osnovnim i srednjim školama. Uvođenjem nastave na maternjem bosanskom jeziku nastavnici razredne nastave su pored redovnih predmeta koje predaju dobili još dodatna dva, odnosno tri časa Srpskog kao nematernjeg jezika. Na taj način učitelji u nastavi na bosanskome jeziku u prvom i drugom razredu su zaduženi sa još 2 časa nedjeljno tj. 72 časa godišnje odnosno, u trećem i četvrtom razredu sa još 3 časa nedjeljno tj. 108 časova godišnje, osim u OŠ „12. decembar“ iz Sjenice u kojoj su od školske 2013/14. godine angažovani predmetni nastavnici za izvođenje nastave srpskog kao nematernjeg jezika.

Također i sve ostale nacionalne manjine iz AP Vojvodine koje imaju obrazovanje na maternjem jeziku imaju angažovane predmetne nastavnike koji izvode nastavu srpskog kao nematernjeg jezika. 

S tim u vezi Bošnjačkom nacionalnom vijeću obratio se veliki broj nastavnika razredne nastave koji rade u nastavi na bosanskom jeziku sa zahtjevom za hitno rješavanje prekonormnog rada, u cilju poboljšanja i unapređenja nastave na maternjem jeziku.

U skladu sa naprijed navedenim molimo Ministarstvo prosvjete da postupi u skladu sa članom 34. Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i dostavi uputstvo direktorima osnovnih škola o rješavanju prekonormnog rada nastavnika u nastavi na bosanskom jeziku u prvom ciklusu osnovnog obrazovanja i vaspitanja.

S poštovanjem,”

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.