Saopćenje za javnost

Bošnjačko nacionalno vijeće osuđuje tekst pod nazivom Obaveza – život u miru, objavljen dana 22.04.2015. godine u listu Večernje novosti u kojem se Aćif Hadžiahmetović, vođa odbrane grada tokom napada četnika na Novi Pazar u periodu II svjetskog rata označava ratnim zločincem i saradnikom sa okupatorom.

Na ovaj način srpski mediji gaze osjećanja Bošnjaka prema jednom od najuglednijih sandžačkih političara u periodu između dva svjetska rata. Ponovnim pozivanjem da se ukloni tabla posvećena Aćif-efendiji, vrijeđaju se bošnjačke žrtve i osjećanja sandžačkih Bošnjaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće osuđuje ovakvo tendenciozno pisanje novinara jer ono predstavlja još jedan u nizu pokušaja legalizacije zločina koje je komunistički režim počinio protiv Bošnjaka tokom i nakon II svjetskog rata.

Ovim putem podsjećamo javnost na još jedan paradoks vezan za ovu temu, odnosno da je sud u Novom Pazaru tadašnju načelnicu gradske uprave, Selmu Pluncević, kaznio novčanom kaznom od 100.000 dinara jer nije naložila uklanjanje table iako gospođa Pluncević u tom periodu nije radila jer se nalazila na liječenju u bolnici zbog pokušaja ubistva koji je na nju izvršen.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.