Saopćenje za javnost

Bošnjačko nacionalno vijeće osuđuje oružani incident u policijskoj stanici u Zvorniku u kome su izgubljena dva ljudska života  i gdje ima ranjenih.

Bošnjaci su kulturan, civilizovan, miroljubiv i demokratski orijentisan narod. Bošnjaci  ni u svojoj nacionalnoj kulturi, tradiciji, niti vjeri nemaju nikakve veze sa bilo kakvim ekstremizmom ili nasiljem.  U tom smislu  svaki pojedinac,  bez obzira na vjeru i naciju,  treba da odgovara za nedjela koja počini.

U tom smislu osuđujemo odluku zvaničnika MUP-a  i drugih državnih organa Srbije da povodom tog događaja uvedu pojačane mjere bezbjednosti u Sandžaku i na taj način pošalju poruku da čitav bošnjački narod žele da okrive za taj nemili događaj.

U isto vrijeme državni organi Srbije i srpska politička elita,  genocid i sve druge zločine nad Bošnjacima koje su počinili pripadnici srpskih oružanih snaga tokom 90-tih  svode na individualnu krivicu.

Ovakav odnos državnih organa Republike Srbije prema Bošnjacima predstavlja direktnu prijetnju i dovodi u pitanje dalji opstanak Bošnjaka na ovim prostorima.

Pozivamo državne organe Bosne i Hercegovine i Srbije da se pozabave uzrocima ovakvih nemilih događaja i da ih otklone kako se ovo ne bi ponavljalo.

Bošnjačko nacionalno vijeće poziva međunarodnu zajednicu da efikasnim mjerama omogući privođenje pravdi i kažnjavanje svih zločinaca koji su vršili genocid i masovne zločine nad bošnjačkim narodom u Bosni i Hercegovini i Sandžaku tokom 90-tih kako se ubuduće ne bi događalo da se mladi ljudi kada odrastu svete zbog ubijanja njihovih roditelja i drugih članova porodice.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.