Saopćenje za javnost

Bošnjačko nacionalno vijeće na sjednici koja je održana 25. 10. 2015. godine, u čast obilježavanja Dana samoopredjeljenja, usvojilo je sporazum o saradnji sa Bošnjačkim vijećem u Crnoj Gori.

Sporazumom je definisana saradnja dva vijeća u oblastima od značaja za Bošnjake, a u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srbije i Crne Gore i predstavlja najbolji primjer i model prekogranične saradnje.

Zabrinjava činjenica da su prisutni srpski mediji ignorisali ovako važan sporazum, nakon čega je održana i svečana sjednica Vijeća a u svim sandžačkim opštinama za učenike osnovnih škola pripređene su pozorišne predstave i lutkarske igre.

Bošnjačko nacionalno vijeće kao najviše predstavničko tijelo Bošnjaka u Srbiji izražava svoj protest zbog jake i orkestrirane medijske kampanje usmjerene protiv Bošnjaka od strane srpskih medija pod kontrolom vladajućeg režima.

Bošnjačko nacionalno vijeće je zabrinuto sa koliko mržnje i neprijateljstva srpski mediji širenjem laži, dezinformacija, zamjenom teza i izvlačenjem iz konteksta pojedinih fragmenata iz govora predsjednika pokušavaju da zbune javnost, zaplaše Bošnjake, prikriju usvajanje sporazuma i onemoguće saradnju sa Bošnjacima u Crnoj Gori.

BNV osuđuje pokušaj političkog rukovodstva Republike Srbije da putem naručene medijske kampanje zaplaši Bošnjake, bošnjačke zahtjeve i djelovanje proglase opasnim i štetnim a sve sa ciljem da se Bošnjacima u Srbiji onemogući da uživaju Ustavom i zakonom garantovana prava.

Tim povodom Bošnjačko nacionalno vijeće će se obratiti Zaštitniku građana, Poverenici za zaštitu ravnopravnosti, OEBS-u i Evropskoj uniji sa ciljem da se zaustavi dalja medijska kampanja i širenje mržnje prema Bošnjacima

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.