Bošnjačko nacionalno vijeće najoštrije osuđuje neprimjerenu i orkestriranu antibošnjačku medijsku kampanju koja se ovih dana vodi protiv Bošnjaka a povodom održavanja mirne šetnje i protesta zbog diskriminacije Bošnjaka u Republici Srbiji.

Diskriminacije u oblasti obrazovanja, ignorisanja izborne volje Bošnjaka od strane državnih organa i pokušaja najviših državnih organa, počev od Predsjednika Srbije, da spriječe istragu o zločinima počinjenim nad Bošnjacima i drugim manjinama.

Protestna šetnja i skup, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, su prošli u miru i bez ijednog incidenta.

Cilj protesta je bio da legitimno izabrani predstavnici, u ime Bošnjaka, ukažu domaćoj i međunarodnoj javnosti na probleme sa kojima se bošnjaci suočavaju i način njihovog rješavanja. Na protestnom skupu istaknuto je da rješenje za sve probleme, sa kojima se Bošnjaci i druge manjine susreću, jeste usvajanje Rezolucije za rješavanje položaja manjina u Republici Srbiji koju je predložio manjinski Poslanički klub „SDA Sandžaka-PDD“.

Naziv skupa „Za pravnu sigurnost i jednakost pred zakonom, za evropsku budućnost“ poruka je Evropskoj uniji i zemljama članicama Evropske unije kakvu budućnost Bošnjaci žele u Srbiji.

Na skupu su ponovljeni svi slučajevi diskriminacije Bošnjaka o kojima je predsjednik BNV dr. Sulejman Ugljanin govorio tokom 6. godina učešća u Vladi Republike Srbije, u svim medijskim nastupima, kao i na zasjedanjima Skupštine Srbije i nadležnih odbora Skupštine, od njenog konstituisanja do danas.

Međutim, mediji u Srbiji su po staroj praksi napravili zamjenu teza i umesto da skrenu pažnju javnosti na stvarne probleme Bošnjaka u Srbiji oni pokušavaju da preko režimskih Bošnjaka-marioneta zbune domaću i međunarodnu javnost, i dodatno otežaju i onako težak položaj Bošnjaka u Srbiji.