Saopštenje za javnost

Danas je u hotelu „Borovi“ u Sjenici održan zajednički sastanak predstavnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća sa direktorima i pedagozima osnovnih škola iz Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Prijepolja. Ovom važnom sastanku su prisustvovali i predstavnici pomenutih lokalnih samouprava resorno zaduženi za obrazovanje.

Tema sastanka je bila kako da se najkvalitetnije pripreme roditelji za izjašnjavanje za jezik nastave djece, za školsku 2015/16. godinu.

Na sastanku je dogovoreno da će Bošnjačko nacionalno vijeće i odgovorni u osnovnim školama učiniti sve kako bi se pravo obrazovanja na maternjem jeziku pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice ostvarilo u potpunosti.

Kao prvi korak, učesnici sastanka su se obavezali da će roditeljima učenika obezbijediti punu i objektivnu informisanost o procesu obrazovanja na bosanskom jeziku kako bi se što veći broj učenika izjasnio da svoje obrazovanje nastavi na maternjem jeziku.

Zaključak je i da roditeljima treba objasniti da je proces obrazovanja na bosanskom jeziku potpuno ravnopravan sa obrazovanjem na srpskom jeziku i da u tom smislu ne postoje smetnje i razlike u daljem školovanju.

Prisutni su zajedno istakli da implementacijom prava Bošnjaka na obrazovanje na maternjem jeziku pomaže se i državi Srbiji na njenom evropskom putu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.