Narodni poslanik i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević uputio je danas pismo Milanu Raduloviću ministru vjera u Vladi Republike Srbije. U pismu se kaže:

“Želim da Vas upoznam sa činjenicom, da je u posljednje vrijeme Islamska zajednica Sandžaka pretvorila vjerske objekte u Novom Pazaru, Sjenici i Tutinu u mjesta otvorene političke propagande a naročito je postala redovna praksa, da uoči svakih izbora predstavnici Islamske zajednice Sandžaka otvoreno pokazuju ambicije da direktno učestvuju u političkom izbornom procesu ili makar svojim štetnim i nebuloznim saopštenjima utiču na izborni rezultat.

Sada su napravili i korak dalje i direktno su prekršili predizbornu tišinu uoči održavanja lokalnih izbora 08.09.2006.godine, direktivom da imami u okviru hutbe (nedjeljne propovjedi) čitaju u džamijama u Sandžaku, politički pamflet uperen protiv funkcionera i aktivista Koalicije Lista za Sandžak, inače učesnika na pomenutim izborima.

Nije poznato u našoj zemlji i civilizovanom svijetu da se velikodostojnici drugih crkava i vjerskih zajednica na ovako brutalan i direktan način miješaju u politički život.

Bošnjačko nacionalno vijeće je u skladu sa zakonom i svojim Statutom, oštro osudilo ovakav čin ponašanja muftije Muamera Zukorlića i njegovog zamjenika Mevluda  Dudića  i zloupotrebe u političke svrhe  sebi potčinjenih imama i činovnika.

U prostorije Bošnjačkog nacionalnog vijeća  u Novom Pazaru a preko Savjeta BNV za odnose sa vjerskim zajednicama obratilo se mnogo imama koji su se žalili da su oni jednostavno primorani da izvršavaju naređenja muftije Zukorlića.

Ovim pismom prije svega tražimo od Vas kao nadlježnog ministra i člana Savjeta Republike Srbije za nacionalne manjine da se javno oglasite i saopštite javnosti da li Vi stojite iza ovakve prakse velikodostojnika i činovnika Islamske zajednice Sandžaka.

Pored toga, poznato Vam je da je Bošnjačko nacionalno vijeće zbog svih ovih razloga prekinulo svaku dalju saradnju sa Islamskom zajednicom Sandžaka.

Zbog svega naprijed rečenog molimo Vas da nam dostavite:

1. Pun naziv pod kojim je registrovana Islamska zajednica Sandžaka.

2. Registarski broj pod kojim je registrovana Islamska zajednica Sandžaka.

3. Adresu i sjedište ove vjerske organizacije.

4. Da li i koja normativna akta posjeduje ova vjerska zajednica.

5. Finansijske obaveze Vašeg ministarstva i Vlade prema vjerskim službenicima ove vjerske organizacije.

6. Radno pravni status zapošljenih u Islamskoj zajednici.

7. Finansijske obaveze prema samoj instituciji Islamske zajednice.

8. Da li Vaše ministarstvo uplate vjerskim službenicima isplaćuje direktno ili preko Islamske zajednice.

Zbog ovakvog djelovanja i štetne politizacije Islamske zajednice Sandžaka koja bitno utiču na ostvarivanje manjinskih prava Bošnjaka u Srbiji, molim Vas da hitno primite na razgovor delegaciju Bošnjačkog nacionalnog vijeća.”

U Novom Pazaru
20.09.2006.god.