Saopštenje za javnost

Povodom ostvarivanja još jednog prava u oblasti službene upotrebe jezika i pisma za pripadnike bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, Bošnjačko nacionalno vijeće izdaje sljedeće

Saopštenje za javnost

Službeni glasnik Republike Srbije broj 5. od 5. februara 2010. godine objavio je odluku Bošnjačkog nacionalnog vijeća o utvrđivanju tradicionalnih naziva jedinica lokalne samouprave, naseljenih mjesta i drugih geografskih naziva na bosanskom jeziku i latiničnim pismom na području Novog Pazara, Tutina, Sjenice i Prijepolja.

Naime, na osnovu člana 22. Zakona o nacionalnim savjetima nacionalnih manjina i člana 16. tačka 1. Statuta Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća utvrdio je tradicionalne nazive na području ovih sandžačkih opština u kojim je u službenoj upotrebi bosanski jezik i latinično pismo. Tako na primjer, u opštini Tutin, pored naziv na srpskom jeziku za mjesnu zajednicu Crkvine, vraća se u upotrebu tradicionalni naziv ovog naselja Kadiluk,  što je njegovo izvorno ime na bosanskom jeziku.

Objavljivanjem u Službenom glasniku ova odluka Bošnjačkog nacionalnog vijeća postala je pravosnažna i obavezujuća za ove opštine i grad Novi Pazar, čiji će lokalni organi morati u zakonskom roku, da istaknu nazive jedinica lokalne samouprave, naseljenih mjesta i druge geografske nazive na bosanskom jeziku u ove četiri opštine, pored naziva na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu.

Na ovaj način, pripadnici bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji ostvarili su još jedno pravo u oblasti službene upotrebe jezika i pisma, pored već ostvarenih prava na nacionalno ime i ime maternjeg jezika, nacionalnu zastavu, na izučavanje svog maternjeg jezika na nivou izbornog nastavnog predmeta „Bosanski jezik sa elementima nacionalne kulture“ u osnovnim školama, i prava na nacionalne blagdane i nacionalne kulturne manifestacije.

Bošnjačko nacionalno vijeće ocjenjuje da u narednom periodu predstoje dodatni napori na implementaciji Modela obrazovanja za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji, već od naredne školske godine, formiranje zajedničke manjinske redakcije na Radio-televiziji Srbije, kao i realizacija Programa zaštite i unapređenja kulturnog nasljeđa sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, koji podrazumijeva i njegovo predefinisanje u skladu sa međunarodnim pravom.

Bošnjačko nacionalno vijeće još jednom poziva sve bošnjačke političke stranke i udruženja da se uključe u kampanju upisa Bošnjaka u posebne biračke spiskove, kako bi se postigao cilj da se do 9. marta, kada ističe zakonski rok za ove radnje, upiše najmanje 100.000 pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice u poseban birački spisak nacionalnih manjina.

Takvim rezultatom novi saziv Bošnjačkog nacionalnog vijeća dobio bi maksimalan legitimitet i pred kojim stoje ozbiljni zadaci na implementaciji mnogih projekata, programa i strategija u oblastima za koje je nadlježno Bošnjačko nacionalno vijeće, u skladu sa Ustavom, zakonima i međunarodnim standardima.

U Novom Pazaru,                                      Predsjednik Izvršnog odbora
19.02.2010.godine                                   Esad Džudžević, dipl. sociolog

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.