Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća oštro osuđuje ubistvo Ruždije Durovića, odbornika Liste za Sandžak i ocjenjuje da se radi o političkom atentatu i pokušaju da se spriječi izražavanje slobodne volje građana.

Ovom političkom ubistvu prethodila je višemjesečna kampanja širenja jezika mržnje i netolerancije od strane političkih predstavnika Sandžačke demokratske partije i Demokratske stranke u šta se uključila i Islamska zajednica Sandžaka grubim kršenjem predizborne šutnje i skandaloznim miješanjem u politički život.

Sve ovo stvorilo je ambijent da se dogodi ovo svirepo ubistvo sa političkim predumišljajem.

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća traži od države i njenih organa da pred lice pravde izvede izvršioce i nalogodavce ovog gnusnog ubistva a od Borisa Tadića predsjednika Republike Srbije i Demokratske stranke očekuje da se ogradi od svog koalicionog partnera Sandžačke demokratske partije i na taj način pomogne u rasvjetljavanju ovog slučaja koji je duboko uznemirio sve pripadnike bošnjačkog naroda i sve građane Novog Pazara i Sandžaka.
Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća apeluje na sve građane da sačuvaju mir i dostojanstvo u ovom teškom trenutku za sve Bošnjake u Sandžaku.

Izvršni odbor Vijeća će zatražiti od Bošnjačkog nacionalnog Vijeća na sjednici zakazanoj za 13.09.2006.godine, da prekine svaku saradnju sa Islamskom zajednicom Sandžaka, dok je na njenom čelu Muamer Zukorlić, a od Ustavnog suda Republike Srbije da preispita političko djelovanje Sandžačke demokratske partije i njenog predsjednika Rasima Ljajića zbog upotrebe političkog nasilja kao nedozvoljenog sredsta u političkoj borbi.