Saradnja BNV-a i projekta Razvionica

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Sulejman Ugljanin primio je jučer rukovodioce projektnog tima “Podrška razvoju ljudskog kapitala i istraživanju (Razvionica)”, Evgenija Ivanova, vođu tima i prof. dr. Ljiljanu Levkov, koordinatorku projekta.

Vođa tima ovog za obrazovni sistem Srbije veoma značajnog projekta, Evgenij Ivanov i koordinator prof. dr. Ljiljana Levkov su sa predstavnicima Vijeća razgovarali o uspostavljanju saradnje u oblasti unaprjeđivanja obrazovanja nacionalnih manjina.

Na radnom sastanku je bilo riječi o Okviru nacionalnog kurikuluma kao dokumentu, koji  se bavi sistemskim osnaživanjem  obrazovanja u Srbiji, i pisanju obrazovnih ishoda za bosanski jezik, kojima se osigurava kvalitetno obrazovanje na maternjem jeziku.

Saradnja Projekta i Vijeća se nastavlja kroz organizovanje pisanja obrazovnih ishoda za bosanski jezik, koja je jedna od projektnih aktivnosti Razvionice. U skladu sa tim, Vijeće će okupiti tim stručnjaka koji će raditi na ovom zadatku i tako pružiti svoj doprinos unaprjeđivanju obrazovanja na maternjem jeziku i obrazovanja u Srbiji uopšte.

Obrazovni ishodi za bosanski jezik će postati dio Okvira nacionalnog kurikuluma i kao takvi sistemsko rješenje za kvalitetno realizovanje nastave na bosanskom jeziku.

Izražavajući zadovoljstvo uspostavljenom saradnjom sa rukovodstvom Projekta, predsjednik BNV, dr. Sulejman Ugljanin je istakao važnost obrazovanja za sveukupni razvoj ličnosti i zajednice, posebno naglašavajući značaj obrazovanja pripadnika manjinskih nacionalnih zajednica na njihovom maternjem jeziku za očuvanje njihovog nacionalnog identiteta.

On je istakao da je ovaj projekat posebno važan što pruža osnovu za reformu sistema obrazovanja, koje će biti u funkciji primjenljivog znanja, i da će Bošnjačko nacionalno vijeće pružiti punu pomoć njegovoj realizaciji.

Projekat Razvionica – „Podrška razvoju ljudskog kapitala  israživanja – razvoj opšteg obrazovanja i istraživanja“, koji  finasira EU, a sprovodi ga Ministarstvo prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, bavi se reformom osnovnoog i opšteg srednjeg obrazovanja I u Srbiji se realizuje od 2013. godine.

Cilj projekta je dalji razvoj obrazovanja u Srbiji, kroz jačanje „trougla znanja“, koji čine edukacija, istraživanje i inovacija, i kroz poboljšanje učinka obrazovnog sistema.

Ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća sastanku su prisustvovali potpredsjednici Vijeća Esad Džudžo i Muhedin Fijuljanin, predsjednik Izvršnog odbora prof. dr. Hasim Mekić i predsjednik Odbora za obrazovanje Bajro Gegić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.