Sastanak delegacije Vijeća sa predstavnicima Ministarstva prosvjete

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća razgovarali su danas u Beogradu sa predstavnicima Ministatstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja. U razgovoru sa pomoćnicom ministra prof. dr. Zoranom Lužanin i njenim saradnicima razmotreni su problemi u ostvarenju prava na obrazovanje pripadnika bošnjačkoh naroda u Srbiji na bosanskom jeziku i unaprjeđenju modela ostvarivanja prava pripadnika manjina na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

Predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća ponovo su ukazali na određene probleme u postupku izjašnjavanja prilikom upisa u prvi razred srednje škole, tražeći ponavljanje postupka izjašnjavanja.

Od Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja je, takođe, zatraženo omogućavanje nastavka obrazovanja na bosanskome jeziku učenica srednjih škola koju su prošle školske godine započeli sa nastavom na bosanskome jeziku.

Delegaciju BNV-a na razgovorima u Ministarstvu prosvjete predvodio je predsjednik Izvršnog odbora Vijeća Muhedin Fijuljanin. Ispred Ministarstva u razgovorima su učestvovali pomoćnica ministra prof. dr Zorana Lužanin, rukovodilac grupe za međunarodni razvoj i saradnju Jasminka Peruničić – Allen i koordinator školskih uprava Miroslav Stamenković.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *