SASTANAK PREDSTAVNIKA NACIONALNIH SAVJETA SA MINISTROM PROSVJETE

Danas je u Beogradu održan sastanak predstavnika nacionalnih vijeća nacionalnih manjina sa ministrom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja na kojem je razgovarano o izmjenama i dopunama zakona iz oblasti obrazovanja.

Sastanku je ispred Bošnjačkog nacionalnog vijeća prisustvovao sekretar Ahmedin Škrijelj.

Govoreći u ime Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina predstavnik BNV-a je zatražio od ministra da obezbijedi da zahtjevi Koordinacije od 13. jula 2016. godine i 21. februra 2017. godine budu ugrađeni u nove zakone u oblasti obrazovanja, čija izrada je u toku.

Škrijelj je zatražio da prijedlozi Bošnjačkog nacionalnog vijeća koji se odnose na proceduru i postupak usvajanja nastavnih planova i programa za predmete od posebnog značaja, kao što su historija, muzička kultura i likovna umjetnost, također budu sastavnio dio zakona.

Ministru Šarčeviću je naglašeno da se usvajanjem prijedloga Koordinacije i Bošnjačkog nacionalnog vijeća stvara neophodan pravni okvir koji omogućava da cjelokupan  obrazovni sistem Republike Srbije, bude jedan od  garanta očuvanja identiteta i posebnosti nacionalnih manjina. Također je istaknuto da su u navedenim prijedlozima sadržana najbolja rješenja u cilju otklanjanja prepreka u ostvarivanju prava na obrazovanje nacionalnih manjina.

Ministar je, na konkretnim primjerima,  upoznat sa otvorenim opstrukcijama nastave na bosanskom jeziku, pritiscima koji se vrše na roditelje bošnjačke nacionalnosti  u procesu upisa njihove djece u prvi razred osnovne škole u pojedinim školama u Sandžaku kao i o drugim oblicima kršenja zakona od strane pojedinih direktora.

U tom smislu predstavnik Vijeća je zahtijevao da se novim zakonima iz ove oblasti propišu oštre sankcije za odgovorna lica u školama u kojima se vrši opstrukcija nastave na manjinskim jezicima ili se na drugi način manjinama onemogućava ostvarivanje prava na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

Ministar Šarčević je prihvatio inicijativu da u narednom periodu održi sastanak sa predstavnicima Vijeća na kojima bi se razgovaralo o rješenjima u cilju prevazilaženja postojećih problema u procesu implementacije obrazovanja na bosanskom jeziku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.