SASTANAK PREDSTAVNIKA NACIONALNIH VIJEĆA SA MINISTARKOM DRŽAVNE UPRAVE

Jučer je, u Beogradu, održan sastanak predstavnika nacionalnih vijeća sa Anom Brnabić, ministarkom državne uprave i lokalne samouprave, na kojem su učestvovali i predstavnici BNV. 

Potpredsjednik Vijeća, Muhedin Fijuljanin je na sastanku ponovio zahtjev BNV-a za reviziju Akcionog plana za nacionalne manjine odnosno uključenje svih prijedloga Bošnjačkog nacionalnog vijeća u taj dokument.

Također, potpredsjednik Fijuljanin je u svom obraćanju naglasio nužnost izmjene manjinskog zakonodavstva, ugradnje kaznenih odredbi u manjinske zakone te poštovanja obaveze finansiranja rada nacionalnih vijeća od strane lokalnih samouprava.

Predsjednik Mađarskog nacionalnog vijeća, mr. Jene Hajnal, se u svojstvu zamjenika predsjedavajućeg Koordinacije nacionalnih vijeća, obratio na sastanku te iznio zahtjeve Koordinacije u pogledu njene institucionalizacije, finansiranja njenih aktivnosti i obuke stručnih timova ovog manjinskog tijela.

Zamjenik predsjedavajućeg Koordinacije, gospodin Hajnal je i ministarki posebno istakao zahtjev za osnivanje budžetskog fonda za manjine i zahtjev za uvećanje iznosa sredstava kojima će se finansirati rad nacionalnih vijeća u 2017. godini.

Sastanak predstavnika nacionalnih vijeća sa ministarkom državne uprave je prvi zvanični susret novoizabrane ministarke sa predstavnicima manjina i održan je na njen zahtjev.

2016-10-21-sastanak-mduls-3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.