Sastanci sa mladima na inicijativu Odbora za međunacionalnu saradnju i omladinu

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević i predsjednik Odbora za međunacionalnu saradnju i omladinu pri Vijeću Haris Imamović, danas su ugostili predstavnike Akademske inicijative – FORUM 10, bivše polaznike “Programa stažiranja za mlade – pripadnike manjina u državnim institucijama u Srbiji”.

Cilj posjete bio je predstavljanje Programa u kojem su učestvovali i isticanja njegovog značaja za nacionalnu zajednicu Bošnjaka, prenošenje individualnih iskustava kao i razgovor o mogućoj saradnji FORUMA 10 i Vijeća u budućnosti. Ajla Nikšić, Teo Taraniš, Nerma Bajramović i Mirza Košuta iznijeli su pozitivna iskustva i znanja koja su stekli, svako u svojoj instituciji u kojoj su stažirali. Načelni nedostatak ovog Programa, kako kažu, je kratko trajanje istog, jer Program podrazumijeva rad od 6 mjeseci, te da su šanse za stalno zaposlenje na mjestu stažiranja jako male. Posjeta je završena uručenjem prigodnih poklona Vijeća predstavnicima FORUMA 10.

Također, jučer, 30. maja 2013. godine, ista delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća ugostila 30 studenata u okviru projekta “Minorities of Future – Manjine budućnosti” koji organizuje Centar za razvojnu politiku i saradnju, uz donatorsku i finansijsku podršku Evropske komisije.

Cilj projekta je aktivnije učešće mladih pripadnika nacionalnih manjina u javnom životu i njihovo veće uključivanje u rad državnih institucija i organizacija civilnog društva. Učesnici na projektu su mladi iz Srbije, Italije, Turske, Hrvatske, Bugarske, Crne Gore, Kosova i Makedonije.

U razgovoru sa predsjednikom Vijeća, Esadom Džudževićem, mladi su postavljali niz pitanja. Matteo Sabini iz Italije je pokazao interesovanje za temu autonomije Sandžaka i benefitima koje Sandžak dobija regionalnom samoupravom, Francesca Raimondija iz Italije, također, je zanimala razlika između Srba i Bošnjaka, Rocco Giovani je tražio više informacija o mišljenu parlamenta Republike Srbije na temu autonomije. Alban Krasniqi, sa Kosova, je bio zainteresovan za Bošnjačku rezoluciju, posebno za tačku deset, koja govori o regionalnoj samoupravi Sandžaka. Makedonca Gjoka Grandovskog je zanimalo na koji način Sandžak planira da privuče investitore, pri čemu je naglašeno da statut regionalne samouprave potpomaže ekonomskom razvoju, jer ljudi odlučuju o onome što ih se neposredno tiče.

U toku svog izlaganja, predsjednik Vijeća je prisutne upoznao sa historijatom zgrade Bošnjačkog nacionalnog vijeća, njegom organizacijom i poljima djelovanja, kao i sa činjenicom da su Bošnjaci manjina budućnosti jer imaju dovoljno kapaciteta i znanja da se izbore za ostvarivanje svojih prava, što govori proces ostarivanja prava na bosanskom jeziku.

Posjeta je protekla u prijatnoj atmosferi, a na samom kraju predsjednik Vijeća je učesnicima programa poželio prijatan boravak u Novom Pazaru.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.