Savjetnik i istraživač Norveškog helsinškog komiteta Oge Borkreving posjetio BNV

Bošnjačko nacionalno vijeće posjetio je danas savjetnik i istraživač Norveškog helsinškog komiteta gospodin Oge Borkreving.

Gospodina Ogea Borkrevinga primio je Ahmedin Škrijelj pravni savjetnik Vijeća.

Škrijelj je gosta upoznao o ostvarivanju nacionalnih prava Bošnjaka u Republici Srbiji kao i o drugim pitanjima vezanim za rad i aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća u oblastima definisanim zakonom.

Škrijelj je gospodina Ogea Borkrevinga upoznao i o zahtjevima Vijeća upućenim državnim organima kojima je zatraženo obezbjeđenje službene upotrebe bosanskog jezika i pisma u javnim ispravama u jedinicama lokalne samouprave u skladu sa zakonom, obezbjeđenje obrazovanja na bosanskom jeziku primjenom „Modela obrazovanja za sandžačke Bošnjake u Republici Srbiji“, formiranje redakcije na bosanskom i drugim manjinskim jezicima pri Radio-televiziji Srbije (RTS-u), osnivanju Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka. Kao i o zahtjevu za ukidanje Vladine uredbe o upravnim okruzima, donijete u periodu vladavine Slobodana Miloševića, kojom su sandžačke opštine podijeljene u dva upravna okruga.

U razgovoru gospodin Borkreving upoznat je postupku koji je Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo kod Zaštitnika građana zbog zaustavljanja i onemogućavanja korišćenja Ustavom i zakonom garantovanih prava i sloboda pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice, kao i o razmatranju o pokretanju postupka kod Ustavnog suda putem Ustavne žalbe.

Savjetnik i istaživač Norveškog helsinškog komiteta Oge Borkreving upoznat je takođe i o čvrstom opredjeljnju Bošnjačkog nacionalnog vijeća da probleme Bošnjaka u ostvarivajnu individualnih i kolektivnih prava, kojih ima puno, pokreće, otvara i rješava kroz institucije Republike Srbije, jer je to jedini put koji osigurava stvaranje trajnih i dugoročnih mehanizama u pogledu ostvarivanja prava i sloboda Bošnjaka i postizanju pune ravnopravnosti sa ostalim nacionalnim zajednicama u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.