SEDNICA KOORDINACIJE NACIONALNIH SAVETA NACIONALNIH MANJINA

U petak, 12. maja 2017. godine u Novom Pazaru, održana je plenarna sednica Koordinacije nacionalnih saveta nacionalnih manjina koja je bila posvećena radu ovog organa u prethodnom kao i planovima za naredni period.

Na sednici su podneti izveštaji predstavnika Koordinacije o učešću u radnim grupama koje su bavile izmenama manjinskog zakonodavstva, o aktivnostima Koordinacije u procesu izrade, sprovođenja i praćenja Akcionog plana za manjine kao i o aktivnostima u oblasti obrazovanja na manjinskim jezicima.

Pored toga, Koordinacija je donela odluku o prihvatanju predloga dnevnog reda sednice Republičkog saveta za manjine koju je predsedavajuća ovog tela, ministarka Ana Brnabić zakazala za poslednju sedmicu maja u Beogradu.

Na sednici je predstavljen i nacrt Zakona o budžetskom fondu za manjine koji će Koordinacija, nakon usaglašavanja, najhitinije uputiti i relevantnim državnim organima.

Na samom kraju doneta je odluka o preuzimanju predsedavanja Koordinacijom u narednih godinu dana od strane Mađarskog nacionalnog saveta čiji je predsednik u prethodnoj godini bio zamenik predsedavajućeg Koordinacije.

Novi zamenik  predsedavajućeg će biti izabran na sledećoj sednici Koordinacije koja će se održati početkom meseca juna u Subotici.

Predstavnici nacionalnih saveta koji su prisustvovali sednici Koordinacije su bili i gosti Bošnjačkog nacionalnog vijeća na ovogododišnjoj proslavi 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave.

Koordinaciju nacionalnih savjeta nacionalnih manjina čine predstavnici 21 nacionalne manjine, a od jula prošle godine do 12. maja ove godine ovim manjinskim organom predsedavalo je Bošnjačko nacionalno vijeće.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *