Šef Delegacije Evropske Unije u Srbiji posjetio BNV

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević primio je danas u Glavnom uredu Vijeća Majkla Devenporta, šefa Delegacije Evropske Unije u Republici Srbiji i jednog od najboljih poznavalaca i prijatelja Sandžaka.
Džudžević je u razgovoru istakao nejednak položaj manjinskih zajednica u Vojvodini u odnosu na manjinske narode u Centralnoj Srbiji.

Predsjednik Vijeća upoznao je ambasadora Devenporta o dosadašnjem iskustvu u nastavi na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku. Kao jedan od učestalijih problema kod uvođenja nastave na bosanskom jeziku, Džudžević je naveo opstrukciju lokalnih činovnika u obrazovnom sistemu, koji nisu poštovali zakonske rokove i procedure, te su prekršili zakon čekajući “instrukcije” iz Beograda, koja je djelimično oblokirana nakon Zaključka Vlade Republike Srbije i Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja.

Devenport u BNV 1

On je posebno je skrenuo pažnju na potrebu da manjinski narodi u Centralnoj Srbiji dobiju zajedničku manjinsku redakciju na Javnom servisu RTS.

Ambasador Devenport pokazao je interesovanje u vezi sa održavanjem predstojećih izbora za nove sazive nacionalnih vijeća i u razgovorima je zajednički ocijenjeno da će se oni održati u mnogo relaksiranijoj atmosferi nego prethodni izbori.

Devenport u BNV 2

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević najavio je apliciranje zajedničkog projekta u oblasti afirmacije kulturne različitosti sa Bugarskim i Albanskim nacionalnim vijećem i predstavnicima većinskog naroda koji će se realizovati u okviru programa EU PROGRES-a.

Sastanku su prisustvovali Grem Tindal, šef EU PROGRES-a, Ana Stanković, menadžer projekata u EU PROGRES-a, šef Glavnog ureda Vijeća Samer Jusović i koordinator za kulturu i informisanje u Vijeću Semir Gicić.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.