Sistem vrijednosti Bošnjaka u školstvu na bosanskom jeziku

U prostorijama Glavnog ureda Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru, jučer je održan stručni skup na temu “Sistem vrijednosti Bošnjaka u školstvu na bosanskom jeziku” kojem su prisustvovali profesori, recenzenti i autori koji su učestvovali u kreiranju udžbenika za nastavu na bosanskom jeziku, kao i vaspitači i nastavnici koji učestvuju u pripremnoj nastavi na bosanskom jeziku.

Na skupu su govorili Esad Džudžević, predsjednik BNV, prof. Elijas Rebronja, predsjednik Stalnog odbora za obrazovanje Vijeća, doc. dr. Redžep Škrijelj, šef resora za visoko obrazovanje Vijeća i članovi recenzentske komisije Vijeća prof. dr. Sait Kačapor, prof. dr. Hasnija Murtagić – Tuna, mr. Sead Šemsović i prof. dr. Senadin Lavić.

Cilj skupa je implentacija modela obrazovanja ma bosanskom jeziku i povezivanje sistema vrijednosti bošnjaka u Sandžaku sa sadržajem udžbenika i dodataka koji će se koristiti u nastavi u sandžačkim opštinama, utvrđivanje kurikuluma u obrazovanju na bosanskom jeziku.

Elijas Rebronja, predsjednik Stalnog odbora za obrazovanje Vijeća je istakao da će biti uključen onaj sistem vrijednosti koji je inače postojao u posljednih 100 godina u bošnjačkim porodicama u obrazovno – vaspitni sistem, tj. u udžbenike.

Iste večeri, nakon stručnog skupa promivisan je novi trobroj “Bošnjačke riječi” (26-28), časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih bošnjaka. Na promociji su učestvovali: Esad Džudžević, predsjednik BNV, doc. dr. Redžep Škrijelj, glavni i odgovorni urednik časopisa, prof. dr. Sait Kačapor, saradnik časopisa, prof. dr. Hasnija Murtagić- Tuna, prof. dr. Senadin Lavić, i mr. Sead Šemsović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.