SJEĆANJE NA AMIRA DAUTOVIĆA

Profesor bosanskog jezika i književnosti, Amir Dautović, recenzent, lektor, sudski tumač,  autor i koautor brojnih udžbenika na bosanskom jeziku, profesor Gazi Isa-begove medrese, asistent na Internacionalnom univerzitetu bio je i dugogodišnji saradnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Rahmetli Amir Dautović nesebično se zalagao za očuvanje bošnjačkog nacionalnog, kulturnog i jezičkog identiteta. Poseban doprinos dao je procesu implementacije nastave na bosanskom jeziku, te je od samog početka aktivno učestvovao  na izradi nastavnih planova i programa, prevođenju, izradi i lekturi udžbenika i organizaciji programa stručnog usavršavnja nastavnika.  Bio je predsjednik Društva za bosanski jezik i književnost i član Komisije za vrednovanje i praćenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Pored toga, profesor Dautović bio je angažovan i kao autor i lektor na projektu obezbjeđivanja nedostajućih udžbenika na bosanskom jeziku u saradnji sa Bošnjačkim nacionalnim vijećem, Ministarstvom prosvjete i Zavodom za udžbenike.

Pomenuti projekat, kao i mnoge svoje ideje, zbog prerane smrti, nije stigao da dovrši.

Bošnjačko nacionalno vijeće izražava duboko žaljenje zbog gubitka ličnosti koja je ostavila dubok trag u kulturi i obrazovanju Bošnjaka.

Molimo Allaha dž.š. da mu podari džennet, a porodici sabur.

Profesor Amir Dautović (48), nastradao je u nesrećnom slučaju i iza sebe je ostavio suprugu Suadu i sinove Davuda i Omara.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *