Škole u Prijepolju izvršile akt diskriminacije nad bošnjačkim učenicima  

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti dr. Nevena Petrušić donijela je mišljenje da su osnovne škole “Mihilo Baković”, “Vladimir Perić Valter”, “Milosav Stiković”, “Sveti Sava”, Bostani u Prijepolju, kao i predškolska ustanova “Miša Cvijović”, izvršili akt diskriminacije nad učenicima bošnjačke nacionalnosti u Prijepolju, jer nisu omogućili izjašnjavanje učenicima bošnjačke nacionalnosti da se izjasne da li žele da nastavu pohađaju na bosanskome jeziku.

Povjerenica je u mišljenju, koje je donijeto na pritužbu predsjednika Vijeća Esada Džudževića od 14. marta 2014. godine, protiv pomenutih obrazovno-odgojnih ustanova, navela da su ove škole  prekršile odredbe Zakona o zabrani diskriminacije.

Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti preporučuje ovim školama i njenim direktorima, kao odgovornim licima da za školsku 2014/2015. godinu sprovedu anketu među učenicima, kako bi se utvrdilo da li postoji potreban broj djece zainteresovanih da pohađaju nastavu na bosanskome jeziku. Također, ove obrazovno-odgojne ustanove treba da preduzme sve potrebne mjere iz svoje nadležnosti, kako bi se organizovala nastava na bosanskome jeziku, ukoliko rezultati ankete pokažu da postoji potreban broj zainteresovanih učenika za pohađanje nastave na bosanskome jeziku i da ubuduće, u okviru obavljanja poslova iz svoj nadležnosti, ne krši antidiskriminacione propise.

Potrebno je da osnovne škole “Mihilo Baković”, “Vladimir Perić Valter”, “Milosav Stiković”, “Sveti Sava”, Bostani u Prijepolju, kao i predškolska ustanova “Miša Cvijović” obavjeste Povjerenicu o postupanju po ovoj preporuci, u roku od 30 dana.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.