Škrijelj: Bošnjačkom nacionalnom vijeću mjesto je na “prvoj sofri”

Šef Resora za visoko obrazovanje Bošnjačkog nacionalnog vijeća dr. Redžep Škrijelj učestvovao je juče na Okruglom stolu “Unaprijeđenje manjinske politike u Srbiji – u korak sa integracijom” u organizaciji “Foruma za etničke odnose” održanom u hotelu “Tadž” u Novom Pazaru.

Profesor Škrijelj je prisutne upoznao sa procesom, poteškoćema i značajem implementacije nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanova u Sandžaku, kao i problemima oko početka nastave u srednjim školama koje, usprkos zakonskim odrednicama, svojim destruktivnim djelovanjem, usporavaju određeni destruktivni kadrovi iz devedesetih godina XX vijeka, koji još uvijek djeluju u državnim strukturama, i na taj način usporavaju započeti proces, koji je nezaustavljiv.

“Proces uveđenja nastave na bosanskom jeziku u školama u Sandžaku je historijski poduhvat, a problemi o kojima se ovih dana govori u medijima a vezani su za izvođenje nastave u pojedinim srednjim školama, bit će, nadam se, uskoro riješeni”, kazao je dr. Škrijelj.

Recko Hotel Tadz 2

On je istakao da je Bošnjačko nacionalno vijeće servis svojih građana koje sprovodi i postupa po Zakonu, i da će se u započetom procesu, do njegove konačne realizacije, poštovati rezultate ankete na kojoj će se roditelja izjašnjavati o jeziku nastave. Međutim, to ne znači da Bošnjaci srpski jezik doživljavaju kao strani, jer je on službeni jezik Republike Srbije.

Škrijelj je, također, u toku svog izlaganja izrazio nezadovoljstvo organizatoru što je u pozivu Bošnjačkom nacionalnom vijeću dodao “u tehničkom mandatu” i zatražio objašnjenje, jer prema njegovim riječima legislativa ne poznaje takav termin. Bošnjačko nacionalno vijeće je najveće predstavničko tijelo Bošnjaka u Republici Srbiji.

“Prema tome, mjesto mu je na ‘prvoj sofri’, među zvanicama i nećemo prihvatiti njegov drugačiji tretman i marginalizaciju”, ocjenio je profesor Škrijelj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *