„STREMLJENJE“ OD DANAS U VLASNIŠTVU BNV

Prof. dr. Ervin Ćatović poklonio je danas Bošnjačkom nacionalnom vijeću sliku „Stremljenje“ čiji je autor njegov rahmetli otac Hilmija Ćatović.

Sliku je u ime Vijeća primio predsjednik, dr. Sulejman Ugljanin koji se tom prilikom i zahvalio na poklonu.

„Stremljenje“ je autorsko djelo profesora Hilmije Ćatovića nastalo 1974. godine i na njoj su predstavljeni kulturni običaji i tradicija sandžačkih Bošnjaka.

Akademski slikar i profesor Hilmija Ćatović preselio je 8. marta u 84. godini života u Novom Pazaru. Hilmija Ćatović je bio jedan od najistaknutijih bošnjačkih umjetnika, a njegovi radovi su cijenjeni diljem prostora bivše Jugoslavije. Njegova djela i dan danas krase svečane sale velikog broja institucija i izložbene prostore domaćih i stranih muzeja.

Bošnjačko nacionalno vijeće je 2011. godine Ćatoviću dodijelilo nacionalnu nagradu “Dukat Isa bega Ishakovića” koja se dodjeljuje za oblast ukupnog kulturnog stvaralaštva i za doprinos u očuvanju kulturne baštine sandžačkih Bošnjaka. Na prijedlog Bošnjačkog nacionalnog vijeća, 2012. godine, Vlada Republike Srbije, dodijelila je nacionalnu penziju slikaru Hilmiji Ćatoviću kao priznanje za vrhunski doprinos kulturi sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. Profesor Ćatović je do sada prvi i jedini bošnjački kulturni stvaralac koji je dobitnik ovog najvišeg priznanja u Republici Srbiji. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *