Bosanski jezik i pismo uvesti u javnu korenspodenciju i komunikaciju Državnog univerziteta

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević i predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja primili su danas predstavnike studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru i tom prilikom razgovarali o problemima sa kojima se suočavaju studenti ovog univerziteta.

Studenti su posebno istakli probleme u ostvarivanju svojih prava koja se odnose na uvođenje službene i javne upotrebe bosanskoga jezika i pisma na univerzitetu, kao i problemu ostvarivanju vjerskih prava, a tiče se inicijative za otvaranje mesdžida na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru.

Grupa studenata se posebno zalaže za depolitizaciju Univerziteta, kao i podizanja kvaliteta nastave na samom fakultetu. Oni su naveli i primjer ozbiljnog problema a to je praktični dio nastave na ovom univerzitetu.

Ono što je zajednički cilj jeste da bude uveden bosanski jezik i pismo u javnu korenspodenciju i komunikaciju Univerziteta – mogućnost da student dobije potvrdu o studiranju, uvjerenje o položenim ispitima, svjedočanstva, diplomu, dodatak diplomi, kao i mogućnost upotrebe pri izradi seminarskih, diplomskih, master i ostalih naučnih radova na bosanskome jeziku i pismu, ukoliko to kandidat zahtjeva.

Također, cilje je i utvrđivanje bosanskoga jezika na listi izbornih predmeta na svim departmanima Univerziteta – radi ostvarivanja prava na rad u odjeljenjim u nastavi na bosanskome jeziku u osnovnim i srednjim školama, kao i svim javnim ustanovama u kojima su bosanski jezik i pismo u službenoj upotrebi, kao i implementacije nacionalne grupe predmeta na ovom univerzitetu.

Dogovoreno je da buduća saradnja Bošnjačkog nacionalnog vijeća i studenata Državnog univerziteta u Novom Pazaru bude kroz studentski Forum.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.