Studijska posjeta Bošnjačkom nacionalnom vijeću

Danas je u prostorijama Glavnog ureda Vijeća upriličena studijska posjeta Bošnjačkom nacionalnom vijeću u organizaciji NVO „Akademska inicijativa Forum 10“ iz Novog Pazara, a u sklopu projekta „Nove generacije mladih u novim izazovima – manjinski lideri u Sandžaku i na jugu Srbije“, koji podržava Fondacija za otvoreno društvo u Srbiji.

U posjetu je pored projektnog tima „Foruma 10“, koji čine Fahrudin Kladničanin i Teo Taraniš, bila i grupa od 20 studenata bošnjačke i albanske nacionalnosti, koje je primio predsjednik Vijeća dr. Sulejman Ugljanin, sa saradnicima.

U razgovorima je bilo riječi o radu i nadležnostima Bošnjačkog nacionalnog vijeća, položaju Bošnjaka u Republici Srbiji, te jačanju kapaciteta mladih u Sandžaku i na jugu Srbije u preuzimanju aktivne uloge u procesima bitnim za unapređenje manjinskih prava.

Učesnici studijske posjete su se zahvalili na prijemu, te u razgovoru naglasili značaj otvorenog i direktnog razgovora sa mladima o pitanjima koja se tiču Bošnjaka u Sandžaku i Albanaca u Preševskoj dolini.

Projekat omogućava edukaciju mladih pripadnika albanske i bošnjačke nacionalne zajednice prepoznatih kao potencijalni budući lideri u svojim zajednicama, iz oblasti ljudskih i manjinskih prava i evrointegracija.

Za decembar mjesec ove godine je planirana regionalna konferencija na kojoj će svi učesnici projekta imati priliku da publikuju svoje radove na teme bitne za Sandžak i jug Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.