SVEČANA SJEDNICA BNV POVODOM 5. APRILA DANA MLADIH U SANDŽAKU

U Bošnjačkom nacionalnom vijeću danas je održana Svečana sjednica povodom Dana mladih na kojoj je poseban gost bio veliki prijatelj Sandžaka, gospodin Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske u dva mandata u periodu od 2000. do 2010. godine i posljednji predsjednik Predsjedništva bivše Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije.

Obraćajući se prisutnim gostima i vijećnicima predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, Dr. Sulejman Ugljanin je nakon srdačne dobrodošlice pozdravio i čestitao 5. april, Dan mladih Sandžaka.
„Ovo je vrlo značajan datum u našim životima, i u našoj novijoj historiji. Na ovaj dan smo bili protiv velike kampanje srpskih državnih mehanizama, za mobilizaciju i regrutaciju mladih Bošnjaka putem koje su pozvani u rat protiv Slovenije. Tada smo odlučno rekli da ako treba da se gine, ginut ćemo kod svoje kuće kao ljudi, a ne kao agresori u Sloveniji. I zato još jednom, neka je svima nama sretan Dan mladih.“

Gospodin Mesić je pozdravio obilježavanje ovog dana i podsjetio sve prisutne na veliku ulogu mladih danas, nakon svih događaja iz prošlosti.

„Mi imamo velike ratne posljedice, koje su u urušenoj i razorenoj privredi, ali i u velikoj mržnji. Sada moramo, kao i svud, riješiti to u ovom postkonfliktnom vremenu. Treba sarađivati. Svi ratovi su se u povijesti završili s mirom zato moramo i ovaj zadnji rat završiti, ali opet na jedan civiliziran način. Najbolji način da se dođe do uspješnog funkcioniranja naše regije je ulazak u Evropsku uniju. U tom slučaju, dakle, svi imamo još puno posla, mi stariji imamo manje, a ovi mlađi imaju daleko više. Najviše će uspjeti na tom putu ako su dobro organizirani, ako znaju svoje ciljeve i ako znaju metod po kojim ih mogu ostvarivati. Još jednom pozdravljam vas koji ste doprinijeli da i mladi dobiju svoju organizaciju, na kraju evo vidite obilježavaju i dan koji je za pozdraviti. Imate poštovanje i sa naše strane koji nismo iz ove regije, jer kada je u Bosni Alija Izetbegović zabranio mobiliziranje mladih Bosanaca da idu u JNA i da idu u rat, u Hrvatskoj za nas je to bila velika pomoć, prije svega što ljudi nisu ginuli, a onda što je bio manji pritisak na nas. Isto tako, vaša odluka da mladi ne odu u JNA, da ne idu ratovati u Sloveniju i Hrvatsku a kasnije i u Bosnu, opet je bio jedan doprinos bržem uspostavljanju mira.“

Svečanoj sjednici prisustvovali su svi vijećnici, gradonačelnik Novog Pazara, predsjednici opština Tutin i Sjenica, predsjednik Bošnjačkog vijeća Crne Gore i predstavnici nevladinih organizacija iz Sandžaka.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.