Svečano obilježen uspješan završetak prve školske godine u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća večeras je održana je svečanost povodom uspješnog završetka školske 2013/2014. godine u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku.

Svečanost je otvorena himnom sandžačkih Bošnjaka u vokalnoj izvedbi Ajsene Bogućanin, a u muzičkoj pratnji Besima Habibovića na gitari, kao i u horskoj pratnji učenika prvog razreda osnovne škole Rifat Burdžović Tršo u Novom Pazaru.

Pobjednica u kategoriji starijeg uzrasta na međuopćinskoj smotri recitatora “Pjesniku Bošnjaku u zavičaj” Džana Ljajić i Selma Hadžibulić koja je osvojila treće mjesto na toj smotri, kazivale su pjesme Abdulaha Sidrana “Venecija”, odnosno, Abdulaha Bosnića “Ne stidi se” sa kojima su učestvovali na takmičenju.

Pristunima su se obratili predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskome jeziku Bošnjačkog nacionalnog vijeća Elijas Rebronja, direktor osnovne škole “Avdo Međedović”, Selakovac u Novom Pazaru, direktor Gimnazije u Tutinu Rafet Mehović, kao i predsjednik općine Tutin Šemsudin Kučević.

Na svečanosti je promoviran portret jednog od najznačajnijih ličnosti iz bošnjačke kulturne historije Muhameda Hevaija Uskufija, čiji je autor slikar Dreković Kazim. Predsjednik Društva za bosanski jezik i književnost Sead Šemsović govorio je o značaju promoviranja lika i djela u, leksikografa, alhamijedo pjesnika i autora prvog bosanskoga rječnika Muhameda Hevaija Uskufija.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća dodjelio je  SPECIJALNO PRIZNANJE  za izuzetan doprinos u procesu obnavljanja školstva na bosanskome jeziku u Sandžaku predsjedniku Odbora za obrazovanje BNV Elijasu Rebronji i koordinatoru za obrazovanje u Glavnom uredu BNV Aidi Smajović. Džudžević je, također, dodijelio SPECIJALNO PRIZNANJE koordinatorima BNV za implementaciju nastave na bosanskome jeziku za doprinos da se nastava na bosansome jeziku implementira i u obrazovno-odgojnim ustanovama u općinama Priboj, Prijepolje i Nova Varoš u školskoj 2014/2015. godini Mehmedu Brničaninu, Džibi Halilović, Amelu Kurbegoviću, Mireli Fazlić, Džemailu Halilagiću.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević je u svom obraćanju, između ostalog, rekao da rezultati koji su ostvareni za dobrobit bošnjačke zajednice, jedino mogu ostvariti bošnjački nacionalni konsenzus, i da za to nisu potrebn ni mirovne konferencije ni mirovna vijeća.

“Takvi rezultati su i uspješna implementacija nastave na bosanskome jeziku u Sandžaku, izgradnja Memorijalnog centra “Hadžet”, obnova džamije osnivača Novog Pazara Isa-bega Ishakovića, odstranjivanje iz bošnjačkih prezimena nametnutih dodataka “vić” i “ić” koji su nasilno pridodati njihovim prezimenim u posljednjih stotinu godina od 1912. godine i regionalna autonomija Sandžaka kao evropski mehanizam koji bi olakšao konzumiranje manjinskih prava bošnjačkoj nacionalnoj zajednici”, kazao je Džudžević.

On je istakao da nakon promoviranja portreta Muhameda Hevaija Uskufija, sada učenici u nastavi na bosnaskome jeziku imati u svojim učionicama autora prvog rječnika na bosnaskome jeziku, rođenog 1601. godine, što dovoljno govori da bosanski jezik ima rječnik koji drugi narodi u to vrijeme nisu imali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.