Svečanost povodom završetka pripremne nastave na bosanskom jeziku

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća jučer je održana svečanost povodom uspješnog završetka pripremne nastave na bosanskom jeziku u obrazovno–vaspitnim ustanovama u Sandžaku koja je sprovedena od 21. februara do 7. juna 2013. godine.

Prisutnima su se obratili Farisa Fetahović, član Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku i Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku.

Predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku Elijas Rebronja podijelio je zahvalnice nastavnicima i vaspitačima za učešće u sprovođenju pripremne nastave na bosanskom jeziku. Mevljuda Melajac, šef Resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma uručila je pohvalnice učenicima prve generacije I razreda osnovne škole koji će pohađati nastavu na bosanskom jeziku u školskoj 2013/2014. godini.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević obratio se prisutnima i uručio je sertifikate direktorima, nastavnicima, vaspitačima i stručnim saradnicima za obavljanje obrazovno-vaspitnog rada na bosanskom jeziku.

Osnovna poruka predstavnika Vijeća koji su se obratili na ovom događaju je da će obrazovno-vaspitne ustanove prvi put poslije 100.godina postati multietničke škole. Proces implementacije nastave na bosanskom jeziku podržali su Vlada Republike Srbije, Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BIH, Savjet Evrope, Evropska Unija i Republika Turska.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević rekao je da ovaj proces, uvođenje nastave na bosanskom jeziku, stvara nacionalni koncenzus unutar Bošnjačke nacionalne zajednice u Sandžaku i prvi put je stvorio saglasnost za nešto, a ne protiv nečega.

Učenici pripremne nastave na bosanskom jeziku iz PU “Mladost” Iz Novog Pazara i PU “Maslačak’” iz Sjenice, priredili su prisutnima prigodan kulturni program.

>>POGLEDAJ JOŠ FOTOGRAFIJA SA OVOG DOGAĐAJA<<

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *