Svečanost povodom završetka prvog polugodišta u nastavi na bosanskom jeziku

Ostvarivanje prava i podizanja kapaciteta Bošnjaka u Republici Srbiji je u vrtoglavom usponu zahvaljujući radu ovog saziva Bošnjačkog nacionalnog vijeća, što je krunisano uvođenjem nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku u 2013. godini, rekao je predsjednik Vijeća Esad Džudžević na svečanosti povodom završetka prvog polugodišta školske 2013/2014. godine u nastavi na bosanskom jeziku u osnovnim i srednjim školama u Sandžaku, koja je odžana danas u svečanoj sali Vijeća u Novom Pazaru.

Džudžević je ocijenio da su Bošnjaci ostvarenjem prava na obrazovanje na svom maternjem jeziku uputili poruku nepristajanja na 100 godina asimilacije.

“Ostvarenjem tog prava, Bošnjaci su skinuli ‘brigu’ sa države Srbije i njenih političkih, akademskih, kulturnih i crkvenih elita i preuzeli odgovornost zaštite i unaprijeđenja svog nacionalnog, etničkog i kulturnog identiteta”, rekao je Džudžević.

Svecanost u BNV kraj polugodista 3

On je zaključio da su tek sada Bošnjaci spremni na integraciju u srbijansko društvo, i da je Bošnjačko nacionalno vijeće preuzelo odgovornost da Bošnjaci ne budu getoizirani.

Na svečanosti je predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja dodijelio nastavnicima, vaspitačima i stručnim saradnicima Uvjerenja o pohađanoj obuci programa stručnog usavršavanja. On je rekao da je Vijeće u saradnji sa Pedagoškim zavodom Vojvodine i Centrom za metodiku iz Novog Sada 12.oktobra 2013.godine održao akreditovani seminar za stručno usavršavanje profesora razredne nastave i nastavnika bosanskog jezika na temu:  Inovativne metode, novi pravci – aktuelnosti u obrazovanju i vaspitanju na jezicima nacionalnih zajednica.

Svecanost u BNV kraj polugodista 5

“Odbor za obrazovanje Vijeća  je već predao program za akreditovani seminar koji uvažava jezičke, kulturne i historijske posebnosti Bošnjaka”, kazao je Rebronja.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević dodijelio je specijalne diplome “Avdo Međedović” učenicima odjeljenja I-1, I-5, I-6, I-8, prvog razreda, prve generacije u nastavi na bosanskom jeziku Gimnazije u Novom Pazaru, zbog iskazane lične hrabrosti u ostvarivanju zakonskog prava na obrazovanje na svom maternjem jeziku.

Svecanost u BNV kraj polugodista 4

Prilikom uručivanja diploma, učenik prvog razreda novopazarske Gimnazije Rafet Alić, rekao je da je diploma “Avdo Međedović” pokazatelj da su njegovi vršnjaci bojkotom nastave, uradili ispravnu stvar i izborili se da pohađaju nastavu na svom maternjem jeziku.

Džudžević je, nakon dodijele diploma, čestitao gimnazijalcima na podvigu koji je obišao čitav svijet, i rekao da su se oni izborili da Gimnazija u Novom Pazaru, poslije sto godina, prestane da bude sprska i postane multietnička elitna srednja škola.

Svecanost u BNV kraj polugodista 2

Prije svečanosti, u Glavnom uredu Vijeća održana je press konferencija na temu:  Prezentacija rezultata rada Vijeća u 2013. godini, na kojoj je predsjednik Vijeća Esad Džudžević predstavio rad Vijeća i  najbliže saradnike u 2013.godini, a prisustvovali su šef Resora za službenu upotrebu jezika i pisma Mevljuda Melajac, šef Resora za kulturu Mustafa Baltić, šef Resora za obrazovanje Muratka Fetahović, šef Resora za međunacionalnu saradnju i omladinu Admir Mušović, predsjednik Odbora za obrazovanje Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za kulturu Haris Gegić, predsjednik Odbora za informisanje Galib Gicić, predsjednik Odbora za međunacionalnu saradnju i omladinu Haris Imamović,  šef Glavnog urada Vijeća Samer Jusović, koordinator za obrazovanje Aida Smajović i koordinator za kulturu i informisanje Semir Gicić.

Svecanost u BNV kraj polugodista 6

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.