Tekst nacrta Deklaracije BNV upućen međunarodnoj zajednici i Stejt departmentu

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, uputio je tekst nacrta Deklaracije o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, o kojem se, ovih dana vodi javna rasprava u Sandžaku, šefu delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Eduardu Kukanu, potpredsjedniku delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Jugoistočnom Evropom Jelku Kacinu, Visokom komesaru OEBS-a za nacionale manjine Knutu Volebeku, šefu Misije OEBS u Srbiji Dimitrosu Kipreosu, generalnom sekretaru Savjeta Evrope Torbjornu Jaglandu, šefu delegacije Evropske unije Vensaru Dežeru, direktorici Odjeljenja za Južnu i Centralnu Evropu Dženifer Braš, kao i svim ambasadama u Beogradu.

Tekst nacrta Deklaracije utvrđen je na osnovu ozbiljne analize u okviru resornih odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća i tima pravnika koji su u ime Vijeća napisali dvije pritužbe Zaštitniku građana Republike Srbije i Povjerenici za zaštitu ravnopravnosti zbog procjene da su povrijeđena Ustavom i zakonom garantovana prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji. O temama iz teksta Deklaracije vođena je rasprava u lokalnim parlamentima opština Sjenica i Tutin, a očekuje se i razmatranje iste teme u lokalnim parlamentima Novog Pazara, Prijepolja i Priboja.

Javna rasprava trajaće sve do 15. februara 2012.godine, nakon čega se očekuje održavanje posebne sjednice Bošnjačkog nacionalnog vijeća na koju će, osim vijećnika i članova Izvršnog odbora i resornih odbora Vijeća, biti pozvani i svi bošnjaćki odbornici, predstavnici Bošnjaka na lokalnom i republičkom nivou vlasti, predstavnici političkih stranaka, institucija i nevladinog sektora u Sandžaku, Bosni i Hercegovini, regionu i dijaspori.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća g-din Esad Džudžević vjeruje da će rasprava i usvajanje Deklaracije o položaju i ostvarivanju prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji dati puni doprinos da se svi ovi problemi rješavaju u okviru institucija sistema. Smatra da će rješavanje ovih problema biti na zadovoljstvo pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice i Srbije na svom evropskom putu u ispunjavanju neophodnih uslova za sticanje statusa kandidata za punopravno članstvo u Evropskoj Uniji, što Bošnjačko nacionalno vijeće snažno podržava.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.