Tradicionalni Bajramski prijem u Glavnom uredu vijeća

I ove godine u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća u Novom Pazaru održan je tradicionalni prijem u povodu Kurban Bajrama. Nakon dočeka gostiju i čestitiki prisutnima se obratio predsjednik BNV-a Esad Džudžević.

“Poštovane dame i gospodo, dragi prijatelji, poštovani ministre Ugljanin, čestiti muftijo Suljoviću, zadovoljstvo mi je da večeras po šesti put tradicionalno za redom na ovaj vrlo neuobičajan način u svijetu, obilježavamo jedan od naših vjerskih, kulturnih i nacionalnih blagdana i naravno želim da sa zadovoljstvom konstatujemo da smo mi kao Bošnjačko nacionalno vijeće još 11. maja 2004.godine ustanovili pet naših blagdana koje je kasnije Vlada RS verifikovala svojom odlukom od 21.decembra 2005.godine. to su 11. Maj, kao što znate Dan Bošnjačke nacionalne zastave, 11. Juli – Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, to su Ramazanski i Kurbanski Bajrami i ono što nam ide u susret Dan Sandžaka – 20. Novembar.

Ovo je dio pokušaja da Bošnjačko nacionalno vijeće obnovi naš sistem vrijednosti koji jeste bio zapostavljen u prethodnim generacijama, možda i stotinak godina, dio napora da obnovimo naš nacionalni identitet i mi upravo u ovoj 2011.godini zapravo obilježavamo 20 godina Bošnjačkog nacionalnog vijeća.

Naravno, kao što znate imamo problema ličnih i javnih, jer život se sastoji od malih pobjeda i poraza, to je ono što nas prati svakodnevno. Mi pokušavamo u ovoj oblasti identitetskih kolektivnih prava da ostvarimo ono što je moguće da ovoj generaciji ispunimo jedan veliki vakum koji jeste trajao pusljednih 100 godina i evo upravo jedan muštuluk koji večeras želim da istaknem, nakon dvije tužbe koje je Bošnjačko nacionalno vijeće pokrenulo kod Zaštitnika građana i kod Povjerenika za zaštitu ravnopravnosti Nacionalni prosvjetni savjet Republike Srbije je prije nekoliko dana prvi put otvorio pitanje obrazovanja Bošnjaka na svom maternjem jeziku i dalo zeleno svjetlo da naša djeca u predškolskom, osnovnom i srednjem obrazovanju već od sljedeće školske godine slušaju kao redovan predmet bosanski jezik i književnost, historiju, likovno i muzičko, dakle grupu nacionalnih predmeta koji zapravo čine nacionalni identitet jednog naroda.

Večeras i ako je svečana prilika želim da kažem da smo nezadovoljni kao narod – Bošnjaci i Bošnjačko nacionalno vijeće sa odnosom Tužilaštva, Pravosuđa i Policije u sandžačkim gradovima, do kraja ćemo insistirati da se ostaci Miloševićeve policije i udbe lustriraju i pročiste iz policijskih stanica u Sandžaku.

Ja lično, u svoje ime želim da vam kažem da imam osam sudskih procesa koji nikad nisu završeni, imam najmanje 11 hapšenja i prebijanja tokom devedesetih godina i ti isti batinaši koji su mene tukli, znači govorim samo za sebe, rade još uvijek u policiji i to je nedopustivo i sa tim se nećemo nikada složiti, insistiraćemo do kraja i uz pomoć naših prijatelja iz svijeta, da se, dakle u Tužilaštvu, Pravosuđu i Policiji očiste kadrovi iz Miloševićevog perioda vladanja, to je obavezna ova država da uradi i mi smo u obavezi ispred Vas koji nam godinama dajete povjerenje da na tome istrajemo do kraja.

Na kraju želim da kažem, da mi, kao Bošnjačko nacionalno vijeće snažno podržavamo proces objedinjavanja Islamske vjerske zajednice, želimo ravnopravan tretman ljudi koji vode dosadašnje Islamske zajednice i snažno ćemo insistirati da to bude jedan ravnopravan proces koji će biti na radost nas običnih džematlija i vjernika, mislim da je to cilj svakom Bošnjaku muslimanu u ovoj zemlji a mislim i šire na Balkanu.
Neka Vam je mubarek ovaj naš vjerski, kulturni i nacionalni blagdan Kurban Bajram.

Želim da napravim izuzetak jedan večeras, imaćemo čast da naša poznata književnica g-đa Mevluda Melajac u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća potpiše i pokloni dio svojih romana. Izašlo je kao što znate, pet njenih romana koji na jedan kompletan veoma estetski literaran način opisuje zapravo čitavu našu modernu historiju i kulturu u zadnjih 150 godina.

Zahvaljujem Vam na druženju u ovolikom broju i na taj način iskazujemo poštovanje jedni prema drugima, to je dio naše islamske kulture, hvala Vam lijepo”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.