Tradicionalni bajramski prijem

Tradicionalni bajramski prijem upriličen je u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća povodom obilježavanja, Kurban bajrama.

Bošnjačko nacionalno vijeće je u okviru obilježavanja STOTE GODIŠNJICE OD ODRŽAVANJA SJENIČKE KONFERENCIJE u junu mjesecu raspisalo dva nagradna konkursa – konkurs za najbolju autorsku pjesmu i najbolji plakat, te je na svečanosti povodom ovog velikog blagdana Bošnjaka u Srbiji upriličena i dodjelu nagrada pobjednicima konkursa.

Žiri sastavljen od predstavnika institucija i eminentnih stručnjaka nagradio je autore čiji radovi na najdomišljatiji i najoriginalniji način pristupaju zadatoj temi, ali su i tehnički najbolje odrađeni.

Na konkursu za idejno grafičko rješenje plakata kojim se afirmiše bošnjački nacionalni identitet u Sandžaku nagrađeni su autori, i to:

I mjesto – Almasa Ejupi Hačković: desktop računar – radna stanica za profesionalnog korisnika;

II mjesto – Altan Čajević: laptop računar;

III Mjesto – Mirko Milanović: tablet računar;

Pjesma „Bošnjački amanet“ autora Kemala Čuljevića i Semira Kurtanovića po ocjeni žirija svojim sadržajem doprinosi očuvanju, njegovanju i jačanju nacionalnog identiteta Bošnjaka u Srbiji i nagrađena je kompozica na konkursu.

Ove 2017. godine navršilo se 100 godina od održavanja „Sjeničke konferencije“, historijski važnog događaja za Bošnjake i regiju Sandžak. Na konferenciji u Sjenici, koja je održana 13. i 14. avgusta 1917. godine, donijeta je „Sjenička rezolucija“, dokument kojim je od tadašnjih vlasti zahtijevano rješenje pitanja statusa Bošnjaka i statusa Sandžaka.

Bošnjačko nacionalno vijeće je u okviru obilježavanja STOTE GODIŠNJICE OD ODRŽAVANJA SJENIČKE KONFERENCIJE organizovalo više manifestacija: u Sjenici je u periodu od 10-17 avgusta održana Likovna kolonija “Sjenica 2017”, na kojoj je učešće uzelo 10 akademskih slikara iz Sandžaka, dane od posebnog značaja Vijeće je obilježilo i Svečanom sjednicom u Novom Pazaru i Okruglim stolom na temu „Sjenička konferencija 1917-2017“.

 

 

 


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.