Trg u Sjenici zvaće se po Hasan-agi Zvizdiću

Prije nekoliko godina Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća pokrenuo je incijativu za promjenu imena trga u Sjenici pa je tada Skupštini opštine Sjenica upućen i prijedlog da se trg nazove po uglednom sjeničaku Hasan-agi Zvizdiću. Tada nije došlo do realizacije ovog prijedloga a kako “Sandžačke novine” ekskluzivno saznaju, ovih dana se očekuje pokretanje inicijative u lokalnom parlamentu Sjenice za promjenu naziva gradskog trga. Kako SDP i SDA zajednički vladaju u Sjenici za očekivati je postizanje odborničke većine za izglasavanje ovog prijedloga.

Hasan-aga Zvizdić ugledni je sjenički trgovac, predsjednik Odbora za odbranu Sjenice u toku Drugog svjetskog rata i jedna od najznačajnijih historijskih ličnosti Sjenice i Sandžaka uopšte. Rođen je u Sjenici, 1892. godine.

Početak Drugog svjetskog rata građani Sjenice dočekali su sa velikim strahom. Nalazeći se na linijama udara Ljotićevih, Nedićevih i četnika Draže Mihailovića, te suočeni sa prisustvom ustaških jedinica na području Sjenice, s druge strane, ugledni sjenički prvaci formiraju Odbor za odbranu područja Sreza sjeničkog. Za predsjednika Odbora je izabran Hasan Zvizdić, a za zamjenika Uroš Karamarković

Po zauzimanju Sjenice od strane partizanskih jedinica, 22. decembra 1944. godine, Hasan-aga se povlači preko Kosova i Albanije, s namjerom da se prebaci u Tursku. Na tom putu će, međutim, dospjeti u Italiju, odakle biva prebačen u Njemačku, gdje u logoru Dahau provodi dvije godine u zatočeništvu.

Nakon puštanja iz logora, 1947. godine, stiže u Tursku i nastanjuje se u gradu Adapazaru, gdje će provesti ostatak života, sve do smrti, 1980. godine.

Hasanovog brata Osmana, nova komunistička vlast strijeljala je, zajedno sa ostalim bošnjačkim prvacima iz Sandžaka, na Hadžetu u Novom Pazaru, početkom 1945. godine.

Izvor: Sandžačke novine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.