Tribina “70 godina od osnivanja ZAVNOS-a i 100 godina od rođenja Rifata Burdžovića Trša”

U okviru obilježavanja 20. novembra – Dana Sandžaka u Glavnom uredu Vijeća održana je tribina “70 godina od osnivanja ZAVNOS-a i 100 godina od rođenja Rifata Burdžovića Trša”  u organizaciji Društva historičara Sandžaka.

Na tribini su učestvovali predsjednik Društva historičara Sandžaka Esad Rahić, šef Resora za visoko obrazovanje Redžep Škrijelj, historičar Hivzo Gološ, predsjednik Senata Vijeća Rizah Gruda i historičar Sadeta Zahirović.

Na samom početku, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević pozdravio je prisutne i čestitao nacionalni blagdan Bošnjaka 20. novembar – Dan Sandžaka.

Tribina 70 god ZAVNOS 4

“Sjajan jubilej – 70 godina od osnivanja ZAVNOS-a i 100 godina od rođenja Rifata Burdžovića Trša, koji obilježavamo ove godine, podsjeća nas na odgovornost i obavezu da sa nesmanjenom posvećenošću nastavimo, i danas i sutra, na unapređenju i postizanju ciljeva i ideala za koje su se naši očevi i djedovi borili od Sjeničke konferencije 1917. godine, pa do Referenduma o autonomiji Sandžaka devedesetih godina XX stoljeća”, kazao je Džudžević.

Tribina 70 god ZAVNOS 6

Ministar za održivi razvoj nedovoljno razvijenih opština u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, čestitao je 20. novembar- Dan Sandžaka svim Bošnjacima i Bošnjakinjama i rekao da je vrijeme da se Bošnjaci ujedine i podrže sve pojedince bošnjačke nacionalnosti koji mogu da doprinesu ostvarivanju prava i boljem životu svih Bošnjaka u Republici Srbiji.

Tribina 70 god ZAVNOS 5

Rizah Gruda govorio je na temu “Djelovanje Rifata Burdžovića-Trše u studentskom pokretu”.

Esad Rahić govorio je na temu “Autonomija Sandžaka tokom drugog svjetskog rata”.

Redžep Škrijelj govorio je na temu “Književno-publicistička djelatnost Rifata Burdžovića Trša”.

Tribina 70 god ZAVNOS 3

Hivzo Gološ govorio je na temu “Štab dopunske komande Sandžačke vojske u Novom Pazaru 1941. godine”; teza: šta se sve dešavalo u Novom Pazaru u to vrijeme

Sadeta Zahirović, govorila je na temu: “Avangarda jednog vremena i prijateljstvo i saradnja Rifata Burdžovića Trša i Muhameda Abdagića”.

Tribini su prisustvovali ministar dr. Sulejman Ugljanin, predsjednik Albanskog nacionalnog vijeća Galip Bećiri i druge mnogobrojne ličinosti iz javnog, kulturnog i političkog života u Sandžaku.

Tribina 70 god ZAVNOS 2

Tribina 70 god ZAVNOS 7

Pogledajte još fotografija sa tribine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *