Tutinska Gimnazija bit će proglašena ustanovom od posebnog značaja za Bošnjake u Srbiji

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo i predsjednik općine Tutin Šemsudin Kučević uručili su danas besplatne čitanke učenicima četiri odjeljenja drugog razreda tutinske Gimnazije u nastavi na bosanskome jeziku.

Gimnazija u Tutinu bit će proglašena obrazovno – odgojnom ustanovom od posebnog značaja za obrazovanje pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice, najavio je danas predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžo na svečanoj dodijeli besplatnih čitanki u ovoj školi.

Džudžo je ovom prilikom naglasio da je Gimnazija u Tutinu jedina srednja škola u Sandžaku koja je sprovela nastava na bosanskome jeziku, u skladu sa zakonom, voljom roditeljima i da jedna od najboljih obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku. On je pohvalio direktora ove srednje škole Rafeta Mehovića koji je svojom posvećenošću i upornošću podigao kvalitet same nastave na bosanskome jeziku i po Džudžovoj ocjeni je jedan od najboljih direktora obrazovno-odgojnih ustanova u Sandžaku.

Predsjednik Općine Tutin Šemsudin Kućević najavio je izgradnju nove zgrade tutinske Gimnazjie i obraćajući se učenicioma odjeljenja II-6, zahvalio je što su zajedno sa svojim profesorima i direktorom ostvarili svoje pravo i na taj način otvorili put drugim učenicima bošnjačke nacionalnosti da ostvare svoje pravo na obrazovanje na svom maternjem jeziku u drugim srednjim školama.

Direktor Gimnazije u Tutinu Rafet Mehović zahvalio je Džudžu i Kučeviću na današnjoj posjeti, kao i donacijama Vijeća i rekao da je u skladu sa zakonoskom procedurom ispunio uslove za sprovođenje nastave na bosanskome jeziku. On je pohvalio učenike tutinske Gimnazije i istakao da se na prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu, pet učenika ove srednje škole plasiralo među prvih pet učenika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *