Tužba protiv dnevnog lista “Blic”

Pravna služba Bošnjačkog nacionalnog vijeća podnijela je danas, 20.05.2014, tužbu Višem sudu u Beogradu protiv dnevnog lista “Blic” zbog povrede Odredbe o zabrani govora mržnje i podsticanju diskriminacije pripadnika bošnjačke nacionalno zajednice u Republici Srbiji.

Punomoćnik Emir Fetahović koji zastupa Bošnjačko nacionalno vijeće, a koga zastupa zakonski zastupnik Esad Džudžević, predsjednik Vijeća, uputio je danas Višem sudu u Beogradu tužbu protiv novinara javnog glasila “Blic”: Isidore Kranjčević i Ranka Pivljanina, i glavnog i odgovornog urednika ovog javnog glasila Veselina Simonovića zato što su u dnevnom listu “Blic” od 15, 17. i 18. maja 2014. godine objavljeni tekstovi povodom izjave predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudževića prilikom predstavljanja program BNV-a za period 2014-2020. godina, obraćajući se po završetku održane javne tribine pod nazivom “Sistem vrijednosti Bošnjaka – dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku”, zaokružujući trodnevno obilježavanje 11. maja Dana bošnjačke nacionalne zastave, a koji svojim sadržajem predstavljaju govor mržnje i podstiču na diskriminaciju Bošnjaka zbog njihove vjerske i nacionalne pripadnosti.

Tom prilikom, podsjećamo, Predsjednik Vijeća je najavio dugoročni nacionalni projekat od izuzetnog značaja u kojem je predviđeno da pripadnici bošnjačkog naroda odstrane iz svojih prezimena nametnute dodatke “vić” i “ić” koji su nasilno pridodati njihovim prezimenima u posljednjih stotinu godina – od 1912. godine, od kada je Sandžak u sastavu Srbije i Crne Gore.

Ova tužba BNV-a protiv dnevnog lista “Blic” ima svrhu da se već jednom prestane od strane političkih, akademskih i stručnih krugova u Beogradu sa govorom mržnje i diskriminacijom i osporavanjem prava bošnjacima na svoj nacionalni, etnički i kulturni identitet, kao i miješanje u proces obnavljanja sistema vrijednosti bošnjaka u Sandžaku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *