U Bijelom Polju organizovana tribina “Bosanski jezik i Bošnjaci – društvena realnost i perspektive u Crnoj Gori”

Povodom 21.februara Dana školstva na bosanskom jeziku u Sandžaku, Bošnjačko vijeće u Crnoj Gori organizovalo je tribinu pod nazivom “Bosanski jezik i Bošnjaci – društvena realnost i perspektive u Crnoj Gori” u galeriji Centra za kulturu u Bijelom Polju.
Gosti tribine bili su eminentni predavači i stručnjaci iz oblasti bosanskog jezika:
Dr. Alen Kalajdžija direktor Instituta za jezik, Univerziteta u Sarajevu .
Dr.sc.Jasmin Hodžič naučni saradnik na Institutu za jezik, Univerziteta u Sarajevu profesor bosanskog jezika i književnosti u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru.
Prof. Hadžem Hajdarević, pjesnik, prozni pisac, esejist, publicist, pisac za djecu, urednik i priređivač izdanja drugih autora. Saradnik na Institutu za jezik.
Dr. Fuad Baćićanin, vijećnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća i direktor Muzeja „Ras“ u Novom Pazaru
Prof. dr. Sead Šemsović docent na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, vijećnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća
Prof. Suljo Mustafić, profesor bosanskog jezika u medresi Mehmed Fatih u Podgorici, i od osnivanjaBošnjačkog vijeća član tima za implementaciju bosanskog jezika u obrazovni sistem Crne Gore.
Zejnel Klimenta profesor bosanskog jezika sa preko 20 godina radnog iskustva u prosvjeti.
O historiji i kontinuitetu Bosanskog jezika, govorio je direktor Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu, dr. Alen Kalajdžija, koji je čestitao Međunarodni dan maternjeg jezika, i kazao da svaki pojedinac i pripadnik određene zajednice ima pravo na elementarnu ljudsku slobodu, koja se ogleda u tome da se svako može koristiti svojim maternjim jezikom.
,,Bosanski jezik je historijska, komunikacijska, i kulturna činjenica, i sastavni je dio identiteta prvenstveno Bošnjačkog naroda, pa tako ni jedna zajednica ne može opstati bez svog maternjeg jezika“, istakao je Kalajdžija.
Profesor dr. Sead Šemsović, vijećnik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Srbije koje je uspjelo da sprovede sistem obrazovanja na Bosanskom jeziku u Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Prijepolju, istakao je da sve ono što se u okviru bošnjačkih porodica njegovalo kao kultura, običaji i tradicija – danas se zvanično uči u školi. Bošnjačka djeca po prvi put u sistemu školstva Republike Srbije izučavaju svoju kulturu, sandžačke pisce, likovnu tradiciju, muzičku kulturu i proučavaju historiju Sandžaka.

Navedeno je da pripadnici Bošnjačkog naroda imaju specifičnu kulturu, tradiciju, historiju, književnost, a perspektiva je da sve što je zajedničko treba njegovati, braniti i zastupati na najbolji način, ne ugrožavajući nikoga, niti ulazeći u tuđe – a čuvati svoje.
Nakon održane tribine, predstavnici Bošnjačkih vijeća Bosne i Hercegovine, i Srbije, uručili su kao poklon – knjige, predsjedniku Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, Mirsadu Džudževiću, kako bi upotpunili bibliotečki fond naše biblioteke.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.