U Glavnom uredu održana tribina “Čije je naše nasljeđe”

Večeras je u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća održana tribina pod nazivom “Čije je naše nasljeđe”, stanje i perspektive bošnjačkog kulturnog nasljeđa. Učesnici na ovoj tribini bili su eminentni stručnjaci prof. dr. Enver Imamović i dr. Adnan Busuladžić.

Predsjednik Vijeća Esad Džudžević je na početku tribine pozdravio prisutne i rekao da je ovo završna manifestacija u okviru obilježavanja 20.novembra- Dana Sandžaka.

Enver Imamović je u svom izlaganju rekao da bi se sačuvala bogata kulturna baština jednog naroda, ko što su Bošnjaci, koji su autohton narod na ovim prostorima treba najprije poznavati prošlost i historiju tog prostora.

Adnan Busuladžić istakao je da je od primarnog  značaja da se kroz državne institucije vrši valorizacija, revitalizacija, obnova i zaštita bošnjačkog bogatog materijalnog i nematerijalnog nasljeđa koje u ovom momentu nema status i položaj koji zaslužuje.

Na tribini je prezentirana Odluka Vijeća o utvrđivanju pokretnih i nepokretnih materijalnih bošnjačkih kulturnih dobara i lista nematerijalnog kulturnog nasljeđa od posebnog značaja za bošnjačku nacionalnu zajednicu u Republici Srbiji, koja je 6.novembra 2013.godine objavljena u Službenom glasniku.

Cije je nase nasljedje 4

Cije je nase nasljedje 3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.