U Glavnom uredu Vijeća održan stručni skup “Historijski kontinuitet bosanskoga jezika”

U Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća danas je održan 11. stručni skup pod nazivom “Historijski kontinuitet bosanskoga jezika”. Predavač na ovu temu bila je dr. sci. Amira Turbić Hadžagić, a u drugom dijelu skupa govorila je o sistemu i standardima bosanskog jezika i odgovarala na mnogobrojna pitanja učesnika skupa.

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević je, otvorivši skup, pozdravio prisutne i izrazio zadovoljstvo što je profesorica Turbić Hadžagić, profesorica na Filozofskom univerzitetu u Tuzli i jedan od osnivača studijskog programa za bosanski/srpski jezik na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru, predavač na skupu.

Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku je izrazio zadovoljstvo zainterenovašću nastavnika i njihovim učešćem na stručnim skupovima i seminarima koje organizira Bošnjačko nacionalno vijeće u cilju što kvalitetnijeg odvijanja nastave na bosanskom jeziku i edukacijom nastavnika koji rade u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku.

Historijski kontinuitet bosanskoga jezika 1

“Posebno moramo izraziti zahvalnost profesorici Amiri Turbić Hadžagić koja je izrazila želju i spremnost da nam u ovom procesu pomogne a ujedno pozivamo sve profesore bosanskog jezika i književnosti sa univerziteta u Bosni i Hercegovini da nam u ovom procesu pomognu”, kazao je Rebronja.

Dr.sci. Amira Turbić Hadžagić je rekla u svom izlaganju da bosanski jezik zajedno sa svim ostalim slavenskim jezicima vodi porijeklo iz zajedničkih prajezika kojeg u nauci nazivamo pravslavenski jezik.

Gospođa Turbić Hadžagić je kazala da bosanski jezik ima svoju hiljadogodišnju tadiciju i u svome razvoju prošao je kroz pet faza.

Historijski kontinuitet bosanskoga jezika 4

“Prva faza od IX do XV stoljeća, druga od kraja XV stoljeća do početka XIX stoljeća, treća od početka XIX do početka XX stoljeća, četvrta faza egzistirala je u XX stoljeću i peta faza od 90-tih godina XX stoljeća do danas”, kazala je Turbićeva.

U svom predavanju, profesorica Amira Turbić Hadžagić naglasila je da je službeno ime bosanskog jezika ukinuto 4. oktobra 1907. godine, ali je sačuvan zahvaljujući djelima bosansko-hercegovačkih i sandžačkih pisaca, kao i govora bosansko – hercegovačkog naroda i bošnjačkog naroda u Sandžaku.

Skupu su prisustvovali učitelji i nastavnici bosanskog jezika i književnosti koji rade u osnovnim i srednjim obrazovno-vaspitnim ustanovama u Sandžaku, koji je drugi u nizu seminara za koji će prosvjetni radnici biti bodovani, u skladu sa zakonom.

Historijski kontinuitet bosanskoga jezika 3

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.