U Glavnom uredu Vijeća održana Večer Ćamilu u čast

Večeras je u Glavnom uredu Bošnjačkog nacionalnog vijeća upriličena dodijela prestižne književne nagrade “Pero Ćamila Sijarića”, promovisana knjige “Trag u mekoći kiša”, autorice Izete Radetinac, održani 7. sandžački književni susreti i razgovori o Ćamilu Sijariću, povodom 100 godina od rođenja, a sve u okviru manifestacije pod nazivom “Večer Ćamilu u čast”.

Na samom početku, Ajsena Bogućanin je u muzičkoj pratnji Besima Habibovića otpjevala sevdalinku “Sejdefu majka buđaše”.

Nakon toga, predsjednik Vijeća, Esad Džudžević uručio je književnu nagradu “Pero Ćamila Sijarića” književnici Fatimi Muminović Pelesić.

Nagrada je dodijeljena na osnovu odluke stručnog žirija, čije je obrazloženje pročitao doc. dr. Sead Šemsović.

Pero Camila 2013 4

Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća jednoglasno je prihvatio Odluku stručnog žirija Bošnjačkog nacionalnog vijeća za dodjelu nagrade “Pero Ćamila Sijarića” za 2013. godinu, u sastavu : Dr. Redžep Škrijelj (predsjednik), doc. dr. Sead Šemsović i Safet Sijarić, književnik,, nakon podrobnog sagledavanja tekuće književne produkcije Bošnjaka u Sandžaka donio je odluku da ovogodišnju književnu nagradu dodijeli našoj književnici i profesoru Državnog univerziteta u Novom Pazaru, mr. Fatimi Muminović-Pelesić, za sveukupni književno-publicistički, esejistički, naučno-pedagoški, i rad na afirmaciji bosanskog jezika i kulture u Sandžaku.

Pero Camila 2013 2

Nagrada “Pero Ćamila Sijarića” je prvi put dodijeljena 2006. godine, književnicima Faruku Dizdareviću iz Priboja i Ibrahimu Hadžiću iz Rožaja. Ostali dobitnici nagrade su Zuvdija Hodžić (za 2007. godinu) i Sinan Gudžević (2008. godine), za izdavački poduhvat godine, Zaim Azemović za sveukupan doprinos afirmaciji književnog stvaralaštva sandžačkih Bošnjaka. (2010.), Asmir Kujović za stvaralaštvo u 2010.godini i Safet Sijarić 2012. godine.

Poslije dodijele nagrade, promovisana je knjiga Izete Radetinac “Trag u mekoći kiša”. O ovoj knjizi govorila je Fatima Muminović Pelesić, kao recenzent, a pjesme iz ove knjige čitala je Hasna Ziljkić, šef Resora za informisanje.

Pero Camila 2013 3

Ove večeri su održani 7. po redu Sandžački književni susreti na kojima su učestvovati istaknuti bošnjački pisci: Safet Sijarić, Zaim Azemović, Nadija Rebronja, Rasim Ćelahmetović, Enes Nikšić, Fatima Muminović Pelesić, Redžep Škrijelj, Enver Muratović, Haris Jašarević, Hanka Hamzagić, Dino Lotinac, Hodo Katal i Kemal Musić. U ime domaćina ovogodišnjih književnih susreta, prisutnima se obratio Redžep Škrijelj, urednik časopisa za društveni život i kulturu sandžačkih Bošnjaka “Bošnjačka riječ”. Sandžački književni susreti (SAKS) su nacionalna kulturna manifestacija sandžačkih Bošnjaka koja se tradicionalno organizuje u okviru obilježavanja 20.septembra – Dana Sandžaka, a u cilju afirmacije i popularizacije književnog stvaralaštva Bošnjaka i bosanskog jezika. Prvi Sandžački književni susreti održani su u Novom Pazaru, 20. i 21. novembra 2006. godine.

Pero Camila 2013 5

Na kraju manifestacije, Nadija Rebronja i Safet Sijarić govorili su o velikom bošnjačkom književniku Ćamilu Sijariću. Glumac Semir Gicić pročitao je odlomak iz priče “Pismo Hajim efendiji”, Ćamila Sijarića.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.