U Novom Pazaru promovisana publikacija “Zaustavljeni proces”

U subotu 24. septembra 2011. godine,  u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, u multimedijalnom centru u Novom Pazaru održana je promocija knjige „ZAUSTAVLJENI PROCES“.

Na promociji su govorili: vršilac dužnosti predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća i narodni poslanik Esad Džudžević, šef resora za kulturu i informisanje u BNV-u i član Nacionalnog savjeta za kulturu Republike Srbije Muhedin Fijuljanin, šef resora za obrazovanje u BNV-u dr. Redžep Škrijelj i šefica resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma u BNV-u Mevluda Melajac.
Na promociji u svojstvu gosta govorila je i Jelena Ivanović, viši stručni  saradnk u službi Zaštitnika građana.
Promociji su prisustvovali predstavnici, političkog, vjerskog i društvenog života u Novom Pazaru.
Publikacija “Zaustavljeni proces” govori o ignorantskom  odnosu vlasti Republike Srbije prema pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice i ispunjavanju njihovih Ustavom i zakonom garantovanih prava.
Riječ je o zbirci dokumenata o zaustavljanju i onemogućavanju ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, u skladu sa Ustavom i zakonom. Knjigu čine projekti, programi, druga akta i dopisi, u periodu od 2009. do 2011. godine, kojima je Bošnjačko nacionalno vijeće od Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava i drugih nadležnih ustanova i institucija tražilo ostvarivanje prava bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Vršilac dužnosti predsjednika BNV, narodni poslanik Esad Džudžević istakao je da je u  posljednjih dvije i po godine došlo do zaustavljanja procesa ostvarivanja, ustavom, zakonom i međunarodnim dokumentima, zajemčenih prava sandžačkih Bošnjaka u našoj zemlji.
„Čvrsto opredjeljenje Bošnjačkog nacionalnog vijeća i mene lično, da Bošnjaci svoja prava u Republici Srbiji ostvaruju i unaprjeđuju u okvirima institucija sistema ove države, nažalost ostalo je jednostrano iz razloga što je izostala spremnost države da Bošnjacima omogući ostvarivanje i unaprjeđenje Ustavom i zakonom garantovanih prava, ta nespremnost dovela je do situacije da Bošnjaci postanu nacionalna zajednica sa najnižim stepenom ostvarenosti svojih prava. Nebriga države za položaj i ostvarivanje prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji vrlo često poprima oblike otvorene diskriminacije kao što je to slučaj sa pravom na obrazovanjem tj. odnosom Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja. Tim povodom u više navrata u posljednje dvije godine upozoravao sam javnost, resorne ministre, predsjednika Vlade i druge relevantne faktore i organe, kako putem medija, mnogobrojnih dopisa i drugih dokumenata, tako i sa govornice Narodne skupštine Republike Srbije. Dokumenta koja su objavljena u knjizi Zaustavljeni proces ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji” rječito govore o tome, više od bilo kakve analize”, kazao je Džudžević.
Džudžević je takođe naglasio da je u skladu za zakonom pokrenut postupak kod Zaštitnika građana i Povjerenice za ravnopravnost radi utvrđivanja odgovornosti nadležnih državnih organa zbog, onemogućavanja i zaustavljanja korišćenja Ustavom i zakonom garantovanih prava pripadnicima bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji, kao i diskriminacije. Nakon ćega će, po riječima Džudževića, poslanički klub manjina pokrenuti raspravu u Narodnoj skupštini.
Viši saradnik u službi Zaštitnika građana g-đica Jelena Ivanović, govorila je o toku postupka koji je Vijeće pokrenulo kod Zaštitnika građana kao i o preporukama koje je Zaštitnik građana uputio nadležnim državnim organima, prevashodno MUP-u Srbije, radi izmjene nacionlne strukture zapošljenih u vidu zapošljenja većeg broja Bošnjaka, kako bi se obezbijedila ravnopravna zastupljenost Bošnjaka u skladu sa Ustavom Republike Srbije kao i razultatima sa posljednjeg popisa stanovništva.
Šef resora za obrazovanje, dr. Redžep Škrijelj govorio je o borbi za ostvarenje prava na obrazovanje na bosanskom jeziku u obrazovnom sistemu Srbije, ističući da je Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća još 2009. godine izradio Elaborat, Model obrazovanja za sandžake Bošnjake u Republici Srbiji, kao poseban dokument i vezi sa tim, Ministarstvu prosvjete dostavio potrebne nastavne programe za njegovu implementaciju.
Šef resora za kulturu i informisanje i član Nacionalnog savjeta za kulturu Republike Srbije, Muhedin Fijuljanin ocijenio je da je, zbog nebrige nadležnih organa i institucija, bošnjačko kulturno naslijeđe u Republici Srbiji izloženo stalnom propadanju i devastaciji. Kao dokaz te tvrdnje on je istakao urušavanje dijela bedema Novopazarske gradske tvrđave, posljednja oštećenja na Amir-aginom hanu u Novom Pazaru, kao i zapuštenost i loše stanje drugih bošnjačkih kulturnih dobara u Sandžaku i na nivou cijele zemlje.
U vezi sa tim, Fijuljanin je naglasio nužnost osnivanja Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka, kao krovne institucije u oblasti kulture Bošnjaka u Republici Srbiji.
Književnica Mevluda Melajac, šef resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma govorila je o različitim aspektima i problemima u implementaciji prava na službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma u  sandžačkim opštinama.

U Novom Pazaru,                                     Šef Glavnog ureda Vijeća
26.09.2011.godine                                 Alma Husić, dipl. pravnik

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.