Održana centralna svečanost povodom početka pripremne nastave na bosanskom jeziku

Danas je u novopazarskoj Gimnaziji, na svjetski dan maternjeg jezika, održan Javni čas iz bošnjačke historije i kulture kao centralna svečanost kojom je zvanično obilježen početak pripremne nastave na bosanskom jeziku u obrazovnim ustanovama u sandžačkim gradovima.

“Sve ono što se u okviru bošnjačkih porodica njegovalo kao kultura, običaji i tradicija – danas će i zvanično ući u škole. Bošnjačka djeca će po prvi put u sistemu školstva Republike Srbije moći da izučavaju svoju kulturu, sandžačke pisce, likovnu tradiciju, da proučavaju historiju Sandžaka”, riječi su kojima je Melida Rebronja, profesorica bosanskog jezika i književnosti, započela Javni čas iz bošnjačke historije i kulture u nastavi na bosanskom jeziku u odjeljenu prvo dva Gimnazije u Novom Pazaru. Ovim je počela pripremna nastava na bosanskom jeziku u sandžačkim opštinama.

U Javnom času su, pored učenika prvog dva odjeljenja novopazarske Gimnazije, učestvovali: državni sekretar u Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Muhedin Fijuljanin, predsjednik BNV-a Esad Džudžević i saradnici: dr Redžep Škrijelj i Elijas Rebronja, te profesori ove škole.

Čas su otvorili učenici sevdalinkom “Moj dilbere” i pjesmom Abdulaha Sidrana “Zašto tone Venecija”.

Direktor Gimnazije Zoran Milosavljević je potom poželio dobrodošlicu gostima, a učenicima sretan rad u nastavku školavanja na bosanskom jeziku, dok je Muhedin Fijuljanin sve prisutne pozdravio u ime ministra Žarka Obradovića.

Na svečanom prijemu koji je održan u Glavnom uredu BNV-a povodom održanih javnih časova u obrazovno-vaspitnim ustanovama u sandžačkim gradovima, kojem su prisustvovali autori udžbenika, nastavnici i profesori i predstavnici društveno-javnih ustanova u Sandžaku, Esad Džudžević se posebno zahvalio ministrima Žarku Obradoviću i Sulejmanu Ugljaninu, kao i državnom sekretaru Muhedinu Fijuljaninu na pomoći u realizaciji projekta uvođenje nastave na bosanskom jeziku.

Džudžević je na kraju svog obraćanja prisutnima kazao da nastava na bosanskom jeziku označiti početak procesa deasimilacije Bošnjaka u Srbiji, te da će učvrstiti poštovanje, toleranciju i suživot između Bošnjaka i Srba. “Time će”, kako je kazao, “biti vraćeno povjerenje Bošnjaka u državu.”

Obrativši se na prijemu, Fijuljanin je rekao da početak nastave na bosanskom jeziku predstavlja jasnu poruku države Srbije upućenu pripadnicima svih nacionalnih zajednica da poštuje njihova nacionalna prava i da prihvata sve građane sa svim njihovim osobenostima.