U Prijepolju i Sjenici promovisana publikacija “Zaustavljeni proces”

U organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća, prošle nedjelje, u Prijepolju i Sjenici, promovisana je knjiga “Zaustavljeni proces ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji”.

Na promocijama su govorili narodni poslanik i predsjednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esad Džudžević, Muhedin Fijuljanin, šef resora za kulturu i informisanje i član Nacionalnog savjeta za kulturu Republike Srbije, i dr. Redžep Škrijelj, šef resora za obrazovanje BNV.

Publikacija “Zaustavljeni proces” govori o nedopustivom odnosu vlasti Republike Srbije u ispunjavanju ustavnih i zakonom garantovanih prava pripadnika bošnjačke nacionalne zajednice.

Predsjednik Izvršnog odbora BNV, narodni poslanik Esad Džudžević istakao je da je u  posljednjih dvije i po godine došlo do zaustavljanja procesa ostvarivanja, ustavom, zakonom i međunarodnim dokumentima, zajemčenih prava sandžačkih Bošnjaka u našoj zemlji.

“Tim povodom u više navrata u posljednje dvije godine upozoravao sam javnost, resorne ministre, predsjednika Vlade i druge relevantne faktore i organe, kako putem medija, mnogobrojnih dopisa i drugih dokumenata, tako i sa govornice Narodne skupštine Republike Srbije. Dokumenta koja su objavljena u knjizi “Zaustavljeni proces ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji” rječito govore o tome, više od bilo kakve analize”, kazao je Džudžević.

Ističući da bi Bošnjaci u Sandžaku trebalo da imaju sve ono što imaju manjine u Vojvodini, predsjednik Izvršnog odbora BNV i narodni poslanik Esad Džudžević je rekao da će vrijeme koje je pred nama, pokazati: „Da li sandžački Bošnjaci mogu u institucijama sistema da ostvare svoja ustavna i zakonom garantovana prava u Republici Srbiji”.

Džudžević je ponovio potrebu uspostavljanja bošnjačkog nacionalnog konsenzusa u vezi sa ključnim stvarima od interesa za sve Bošnjake u Sandžaku, ističući da to treba da bude prioritet svih faktora unutar bošnjačke nacionalne zajednice.

Šef resora za obrazovanje, Dr. Redžep Škrijelj govorio je o borbi za ostvarenje prava na obrazovanje na bosanskom jeziku u obrazovnom sistemu Srbije, ističući da je Izvršni odbor Bošnjačkog nacionalnog vijeća još 2009. godine izradio poseban dokument u vezi sa tim, te Ministarstvu prosvjete dostavio potrebne nastavne programe za njegovu implementaciju.

Šef resora za kulturu i informisanje i član Nacionalnog savjeta za kulturu Republike Srbije, Muhedin Fijuljanin ocijenio je da je, zbog nebrige nadležnih organa i institucija, bošnjačko kulturno naslijeđe u Republici Srbiji izloženo stalnom propadanju i devastaciji. Kao dokaz te tvrdnje on je istakao urušavanje dijela bedema Novopazarske gradske tvrđave, posljednja oštećenja na Amir-aginom hanu u Novom Pazaru, kao i zapuštenost i loše stanje drugih bošnjačkih kulturnih dobara u Sandžaku i na nivou cijele zemlje.

U vezi sa tim, Fijuljanin je naglasio nužnost osnivanja Zavoda za kulturu sandžačkih Bošnjaka, kao krovne institucije u oblasti kulture Bošnjaka u Republici Srbiji.

Kada se tiče oblasti informisanja, na prezentacijama je ukazano da država treba da obezbijedi neophodne mehanizme za efikasnije informisanje na bosanskom jeziku, kroz osnivanje redakcije na bosanskom jeziku pri Radio-televiziji Srbije, postojanje regionalnih javnih servisa i posebne Bošnjačke televizije sa nacionalnom frekvencijom (na nivou cijele države), kao i redefinisanje postojećih radiodifuznih oblasti na taj način da područje šest sandžačkih opština u Republici Srbiji bude jedna radiodifuzna oblast.

Publikacija “Zaustavljeni proces ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Srbiji” predstavlja zbirku dokumenata o zaustavljanju i onemogućavanju ostvarivanja prava sandžačkih Bošnjaka u Republici Srbiji, u skladu sa ustavom i zakonom. Knjigu čine projekti, programi, druga akta i dopisi, u periodu od 2009. do 2011. godine, kojima je Bošnjačko nacionalno vijeće od Vlade Republike Srbije, resornih ministarstava i drugih nadležnih ustanova i institucija tražilo ostvarivanje prava bošnjačke nacionalne zajednice u Republici Srbiji.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.