U Prijepolju održan seminar “Periodizacija bošnjačke književnosti”

Program stručnoga usavršavanja pod nazivom “Periodizacija bošnjačke književnosti” održan je u četvrtak, 3. aprila 2014. godine u maloj sali Doma kulture u Prijepolju u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Realizator seminara bio je profesor Državnog Univerziteta u Novom Pazaru, dr. Sead Šemsović, a cilj programa bila je edukacija profesora razredne nastave i profesora jezika i književnosti.

Prof. Šemsović je govorio o periodizaciji bošnjačke književnosti kroz pet perioda: period bosanskog srenjovjekovlja, doba osmanskog carstva, austrougarsko doba, doba jugoslovenstva i doba bosanstva.

Na samom početku, u ime Bošnjačkog nacionalnog vijeća, profesorima se obratio predsjednik Odbora za obrazovanje prof. Elijas Rebronja koji je rekao da je ovaj seminar je nastavak kontinuiranog rada Bošnjačkog nacionalnog vijeća u cilju edukacije svih nastavnika koji rade u obrazovno-odgojnom procesu u okviru nastave na bosanskome jeziku i prvi seminar ovakve vrste koji se organizira u Prijepolju, a u ostalim gradovima Sandžaka ovakvih seminara je bilo 14 i njih je pohađalo oko 900 nastavnika.

Seminar Prijepolje bosanski 3

“Bošnjačko nacionalno vijeće će u narednome periodu organizirati niz seminara u okviru ličnog plana usavršavanja u suradnji sa profesorima sa Državnog univerziteta i Učiteljskog fakulteta u Novom Pazaru i nastavnici će dobiti akreditovane sate kako bi što kvalitetnije i uspješnije učestvovali u nastavi na bosanskome jeziku koja će od 1. septembra 2014. godine početi i u obrazovno-odgojnim ustanovama u Prijepolju”, rekao je Rebronja.

Nakon održanog seminara, realizator programa dr. Sead Šemsović uručio je profesorima razredne nastave i profesorima jezika i književnosti uvjerenja za četiri sata stručnoga usavršavanja koja mogu iskoristiti u ličnom planu usavršavanja u okviru 44 zakonom predviđena sata.

Seminar Prijepolje bosanski 2

Seminaru su prisustvovali, pored predsjednika Odbora za obrazovanje Elijasa Rebronje i šef Resora za međunacionalnu saradnju i omladinu Admir Mušović, član opštinskog vijeća Prijepolja za obrazovanje Nedžad Hodžić, vijećnik Džemail Halilagić, šef Glavnog ureda Vijeća Samer Jusović i koordinator za obrazovanje Vijeća Džejlana Prušević.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *