U Prijepolju održani Javni časovi iz bošnjačke historije i kulture

Delegacija Bošnjačkog nacionalnog vijeća na čelu sa predsjednikom Vijeća Esadom Džudževićem posjetila je danas Predškolsku ustanovu “Miša Cvijović”, OŠ “Svetozar Marković” i Gimnaziju u Prijepolju gdje su održani javni časovi iz bošnjačke historije i kulture.

Delegacija Vijeća, koju su činili, Esad Džudević, predsjednik, Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku, Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku, Admir Mušović, šef Resora za međunacionalne odnose i omladinu i Farisa Fetahović, članica autorskog tima za izradu udžbenika, prisustvovala je javnim časovima i tom prilikom uručila interaktivne table koje je Vijeće obezbijedilo od Turske razvojne agencije (TIKA).

Razgovarano je o procesu implementacije nastave na bosanskom jeziku koja će se realizirati od 1. septembra 2013. godine u prijepoljskim obrazovno–vaspitnim ustanova i tom prilikom izvršili tehničke pripreme kako bi nastava na bosanskom jeziku što kvalitetnije počela od naredne školske 2013/2014. godine.

Posebno je istaknut problem besplatnih udžbenika u nižim razredima osnovnih škola i mogućnosti da je učenici koji će učestvovati u nastavi na bosanskom jeziku dobiju besplatne udžbenike poput svih ostalih. Sa direktorima obrazovno-vaspitnih ustanova dogovoren je i način sertificiranja nastavnika koji će raditi u nastavi na bosanskom jeziku.

Planirano je i održavanje javne tribine na temu “Uvođenje nastave na bosanskom jeziku u obrazovno-vaspitnim ustanovama u Prijepolju” u Domu kulture sa početkom u 19 sati.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.