Ubrzati rješavanje problema u nastavi na bosanskome jeziku u Sandžaku

Na sastanku predstavnika delegacije Koordinacije nacionalnih vijeća koju je predvodio Zamjenik predsjednika Koordinacije Esad Džudžo sa ministrom prosvjete dr.Srđanom Verbićem, zaključeno je da se objavi poseban Katalog odobrenih udžbenika na jezicima nacionalnih manjina i da se uvedu prosvjetni savjetnici za nastavu na jezicima manjina.

Sastanku su prisustvovali i Suzana Paunović, direktorica Kancelarije za ljudska i manjinska prava, kao i Ivan Bošnjak, državni sekretar Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Zaključak je da se uvede dodatni upisni rok za učenike  i roditelje bošnjačke nacionalnosti i da se ponovi izjašnjavanje učenika za izborni predmet Maternji jezik.

Predstavnici Koordinacije nacionalnih vijeća su ponovili izričit stav da tzv. dvojezični model nastave nije prihvatljiv ni za jedan manjinski narod; postignuta je saglasnost da se naknadno uključe udžbenici na jezicima manjina u projekat besplatnih udžbenika i prihvaćen je sastav komisije Koordinacije za obrazovanje u sastavu: Esad Džudžo, Svetlana Zolnjan, Vitomir Mihajlović, Valentina Hoc i Aniko Jeras.

Koordinacija je preuzela obavezu da inicira imenovanje člana Nacionalnog prosvjetnog savjeta iz reda nacionalnih manjina u saradnji sa Skupštinskim odborom za prosvjetu.

Dogovoreno je da se određeni zaključci hitno realiziraju i to prije početka  naredne školske godine, dok će ostali problemi zahtjevati dužu proceduru.

Ministar prosvjete i ministarstvo lokalne samouorave obavezali su se da pokrenu upravni nadzor nad radom škola i lokalnih samouprava u vezi poštovanja procedure izbora direktora i školskih odbora obrazovnih ustanova koje su Vijeća proglasila za institucije od posebnog značaja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *