Učenicima osnovnih škola u Novom Pazaru podijeljeni besplatni udžbenici na bosanskom jeziku

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća uručilo je danas u osnovnim školama u Novom Pazaru besplatne udžbenike – hedije učenicima prvog i petog razreda koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku. Udžbenici su uručeni u OŠ “Vuk Karadžić”, OŠ “Avdo Međedović” (Selakovac) i OŠ “Rifat Burdžović Tršo”.

Džudžević je ovom priliko izrazio zadovoljstvo što je nakon sto godina obnovljeno školstvo na bosanskom jeziku u Sandžaku.

“Učenici prvog i petog razreda osnovnih škola u Sandžaku su prva generacija bošnjačke djece, koja poslije sto godina pohađaju nastavu na bosanskom jeziku”, kazao je Džudžević.

Predsjednik Vijeća je istakao da su udžbenici besplatni, te da su njihovi autori Bošnjaci koji su istovremeno i nastavnici u nastavi na bosanskom jeziku.

“Ovim činom obrazovno-vaspitne ustanove u Sandžaku definitvno postaju multietničke škole, čime se smanjuje etnička distanca između Bošnjaka i Srba i da je obnavljanje bošnjačkog školstva stvorilo tako neophodan nacionalni konsenzus unutar bošnjačkog naroda u Sandžaku”, dodao je Džudžević.

Besplatne udžbenike Vijeće je obezbijedilo od Turske razvojne agencije TIKA i to:

1. SEHARA SLOVA (Adela Melajac, Sanela Međedović i Mevluda Melajac) za prvi razred osnovne škole, Izdavačka kuća Klett, Beograd.
2. SVIJET OKO NAS (Biljana Životić i Olivera Ramović) udžbenik preveden na bosanski jezik za prvi razred osnovne škole sa bošnjačkim dodatkom (Maida Maljoku), Izdavačka kuća Klett, Beograd.
3. ČITANKA (Adela Melajac i Hodo Katal) za prvi razred osnovne škole, Izdavačka kuća Klett, Beograd.
4. ČITANKA (Hodo Katal) za peti razred osnovne škole, Izdavačka kuća Klett, Beograd.

Današnjom podjelom udžbenika zaokružen je besplatni udžbenički komplet za učenike prvog razreda osnovne škole.

Dodjeli su prisustvovali Elijas Rebronja, predsjednik Odbora za obrazovanje na bosanskom jeziku, Muratka Fetahović, šef Resora za obrazovanje na bosanskom jeziku, Redžep Škrijelj, šef Resora za visoko obrazovanje na bosanskom jeziku, Mevluda Melajac, šef Resora za službenu upotrebu bosanskog jezika i pisma, Hasna Ziljkić, šef Resora za informisanje na bosanskom jeziku, članovi Odbora za obrazovanje i članovi Komisije za praćenje kvaliteta nastave na bosanskom jeziku.

Podjela besplatnih udzbenika NP 2

Podjela besplatnih udzbenika NP 3

Podjela besplatnih udzbenika NP 8

Podjela besplatnih udzbenika NP 10

Podjela besplatnih udzbenika NP 4

Podjela besplatnih udzbenika NP 5

Podjela besplatnih udzbenika NP 6

Podjela besplatnih udzbenika NP 9

Podjela besplatnih udzbenika NP 7

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.